7 korisnih savjeta za pripremu proljetnih rolica

2016
21 Rujan 2016, Komentari: Comments Off on 7 korisnih savjeta za pripremu proljetnih rolica

Spring rolls ili proljetne rolice su omiljeno predjelo ili zalogaji azijske kuhinje. Raznih nadjeva, rolice mogu biti sirove ili pržene, a kako ih pripremiti kod kuće, pročitajte u našem članku.

Proljetne rolice jedno su od najprepoznatljivijih jela azijske kuhinje. Njihovih varijanti je bezbroj, ovisno o regiji iz koje potječu, pa tako možemo naići na cijelu paletu rolica od mesnih, ribljih ili potpuno povrtnih nadjeva, a postoje i slatke varijante.

Ipak dvije su osnovne vrste: sirove i one pržene. Sirove rolice u pravilu su veće te se pune sirovim ili ranije kuhanim povrćem, mesom i ribom.

Pržene rolice trebaju biti manje, kažu da su idealne one koje pojedemo u četiri zalogaja. Njihov omotač treba biti hrskav, a unutrašnjost sočna i aromatična. Tradicionalno se poslužuju direktno iz ulja uz slatko-ljuti umak.

Koje tijesto koristiti za proljetne rolice

Tijesto u koje se nadjev umata mora biti tanko poput papira. Moram priznati da ga nisam uspjela naći nigdje u našim trgovinama.

Rižin papir koji možete kupiti kod nas idealan je za motanje sirovih rolica, ali nije idealan za prženje.

Najbolje i najdostupnije rješenje za pržene rolice je vučeno tijesto za štrudle koje odlično funkcionira kao omotač ovom jelu.

Spring rolls vole zamrzivač

Proljetne rolice su u svojoj suštini vrlo jednostavno jelo, ali sama priprema je dugotrajna. Ona uključuje puno sjeckanja i pirjanja prije samog zamatanja i prženja.

Zbog toga ih je najbolje napraviti u većoj količini, kada se već primite posla, i jedan dio odvojiti i zamrznuti za drugi put. One odlično podnose zamrzavanje. Sve što trebate je posložiti ih na pladanj i tako zamrznuti.

Smrznute ih možete prebaciti u vrećicu. Kad ih se poželite samo ih ubacite u vruće ulje bez odmrzavanja.

Trikovi za pripremu rolica

Tu je i nekoliko malih ‘trikova’ kojih se treba pridržavati kako bi vaše rolice bile savršene i hrskave.

1. Za nadjev odvojeno pržite meso i povrće kako bi se sve lijepo karameliziralo, a ne kuhalo.

2. Nadjev dobro ohladite prije korištenja kako ne bi dodatno razmočio rolice. One trebaju biti hrskave, mlitave nitko ne voli.

3. Ne pretjerujte s nadjevom.

4. Kada motate rolice pazite da ih dobro stisnete i da vam ne ostanu zračni mjehuri. Oni će u pečenju puknuti, a ulje će ući u nadjev što će rolice učiniti puno masnijima.

Metoda motanja sarme može vam biti dobra smjernica. Ili grafički prikaz u nastavku.

kako-zamotati-proljetne-rolice5. Ulje za prženje treba biti jako, jako vruće. Idealna temperatura je 180˚C. Ako nemate termometar, poslužite se starim kineskim trikom da uronite jedan štapić za jelo u ulje. Ako oko njega ulje počne pucketati i pjeniti se, onda je ulje dovoljno vruće za prženje.

6. Nemojte pržiti previše rolica odjednom, pržite ih u skupinama po 4 ili 5. Ako ih od jednom ubacite previše u ulje ohladit ćete ga, jelo se neće dobro pržiti i ‘popit’ će previše masnoće.

7. Pečene rolice dobro ocijedite i poslužite dok su tople.

Vezani članci