INFOGRAFIKA: Sarma, smotana kraljica

2013
10 Siječanj 2013, Komentari: 1

Pojavom hladnijih dana, sve više maštamo o najprirodnijoj simbiozi biljnog i životinjskog svijeta - sarmi!

Kiselo zelje odnosno kupus, mljeveno meso, riža, nešto začina po vlastitom ukusu, malo oblikovanja i motanja i evo je, stigla je sarma. Tradicionalno hrvatsko jelo na kojem su generacije othranjene, u našim se krajevima priprema, čini se, oduvijek. Svaka sarma ima svoju priču, odnosno svako kućanstvo u Hrvatskoj ima svoju viziju sarme i kuharice i kuhari diljem zemlje pripremaju je na svoj način. Zajednički su samo navedeni osnovni sastojci, a sve ostalo ovisi jedete li sarmu u Slavoniji ili na Bilogori. No, u kojem god kraju Hrvatske i Balkana da se nalazite, svi će vam reći jednu stvar – sarma je jedno od najpopularnijih i najfinijih jela.

Neke ne toliko klasične činjenice o sarmi, saželi smo u infografiku u nastavku. Nije riječ o znanstveno potvrđenim informacijama, nego o pričanjima ljudi i ‘vjerovanjima’ koje se prenose s koljena na koljeno.

U nadi da ste već otvorili sezonu pripremanja sarme, želimo vam dobar tek!

(Kliknite na infografiku za veći prikaz) 

sarmainfographics

Vezani članci