Jedna tava: Pečene kobasice s batatom i jajima

2017

Sastojci

  • Za 2 osobe:
  • 500 g batata
  • 100 g dimljene kobasice
  • 2 jaja
  • prstohvat majčine dušice
  • 1 režanj češnjaka
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
27 Siječanj 2017, Komentari: Comments Off on Jedna tava: Pečene kobasice s batatom i jajima

Kad želimo brzinski spremljen obrok, vrlo često posežemo za tavom. U tavi je moguće pripremiti velik broj jela, posebno onih koja ne zahtijevaju dugu termičku obradu.

Ako u tavu stavimo batate (ili krumpire), kolutiće kobasica, malo češnjaka, začinskog bilja i par jaja, dobili smo brzinski, topli i hranjivi obrok idealan za nedjeljne doručke, kad je cijela obitelj na okupu ili za brzinske tjedne večere.

Kao što je spomenuto, batate možete zamijeniti i krumpirom, no naša je preporuka da isprobate i ovu kombinaciju jer se slatkoća batata i fina aroma pečenih dimljenih kobasica savršeno slažu.

Treba vam samo još par tanjura i nešto kruha, i brzi obrok iz jedne tave je tu.

kobasice-iz-tave-s-batatom-i-jajima-detalj

Priprema:

Ogulite batate i narežite ih na tanje kolutiće. Ako su batati veći, prerežite ih na četvrtine i onda narežite na ne pretanke listiće. Batati se puno brže peku od krumpira i puno su sočniji i mekši, zato pripazite da nisu pretanko narezani kako se ne bi raspali tijekom mješanja.

U dubljoj tavi (promjera 28 cm) zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani češnjak i lagano popržite. Čim češnjak pusti aromu dodajte narezane batate. Pecite uz protresanje i lagano miješanje oko 10 minuta.

Potom lagano posolite, popaprite, dodajte prstohvat majčine dušice i potom ubacite na kolutiće rezanu dimljenu kobasicu (suhu ili polusuhu) te sve lagano izmiješajte. Pecite narednih 7-8 minuta, uz stalno protresanje ili miješanje. Pecite otklopljeno kako se batati ne bi naparili i skuhali.

Prije no što ćete dodati jaja, u tavi napravite mjesta za jaja (razmaknite batate i kobasice tako da rabijete jaja na čisti dio tave), ubacite jaja kao da ćete peći jaja na oko, posolite ih i poklopite tavu.

Pustite da se jaja ispeku. Pečena su kad odozgo pobijele, a žumanjak ostane mekan.

Po želji slobodno preko svega naribajte sira i poslužite uz prepečeni kruh.

Vezani članci