Kadir Nurman: Odlazak tvorca kebaba

2013
Volim meso Volim meso

27 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Kadir Nurman: Odlazak tvorca kebaba

Kadir Nurman, turski imigrant, poznat kao 'izumitelj' popularnog fast food jela - doner kebaba, umro je u 80. godini života

Kadir Nurman rođen je u Istanbulu, odakle je u 26. godini života emigrirao u Berlin te se zaposlio kao mehaničar u tiskari. 1972. godine otvorio je svoj prvi kiosk u Zapadnom Berlinu na kojem je prodavao meso s roštilja servirano u kruhu s prilozima i salatom.

Nurman je tvrdio kako ga je užurbani tempo gradskog života inspirirao na razvijanje popularnog fast food jela. Zaključio je kako bi stanovnici Berlina sigurno uživali kad bi svoj obrok mogli ponijeti sa sobom.

Ideja jedenja mesa s ražnjića tada nije bila nova i revolucionarna, ali stavljanje mesa u kruh i olakšavanje jedenja u hodu, sigurno je.

Kombinacija sočnog mesa, svježe narezanog s rotirajućeg ražnja (döner na turskom znači ‘rotirajući’), sa svim dodacima i čili umakmom, brzo je postala prava fast food poslastica diljem svijeta.

kebab_doner

Originalno tursko jelo, doner kebab je meso koje se peče i reže sa vertikalnog rotirajućeg ražnja i služi u kruhu. (Izvor: pinguino / Foter.com)

Nurman nikad nije patentirao svoj i izum i uskoro su ga kopirali svi fast food restorani i kiosci s hranom diljem Europe. Iako postoji još nekoliko potencijalnih ‘izumitelja’ kebaba, Nurman je 2011. godine dobio priznanje Udruge turskih proizvođača donera.

Iste je godine u intervjuu za njemački magazin ‘Frankfurter Rundschau’ izjavio kako nije zadovoljan modernom verzijom kebaba jer se pripremaju s previše sastojaka. Međutim, nije bio ogorčen što nije patentirao kebab i zaradio na njemu, nego je izjavio kako je sretan što je upravo kebab dao posao velikom broju Turaka te što je riječ o jelu kojeg jedu milijuni ljudi diljem svijeta.

Vezani članci