INFOGRAFIKA: Koliko Europljani jedu mesa?

2013
Volim meso Volim meso

28 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za INFOGRAFIKA: Koliko Europljani jedu mesa?

Hrvati se nalaze u 'zdravoj sredini' s količinom od 66,3 kilograma pojedenog mesa godišnje, po glavi stanovnika.

Na prošli vikend održanom druženju tviteraša (#pikUP) u PIK-ovom pogonu u Vrbovcu održan je kviz znanja. Među brojnim pitanjima i trivijama o mesu, pojavilo se i ono o europskoj zemlji s najvećom godišnjom konzumacijom mesa po glavi stanovnika. Točan odgovor je iznenadio mnoge – Luksemburg. Jedan stanovnik te zemlje godišnje u prosjeku pojede gotovo 108 kilograma mesa. Tragom te informacije istražili smo i ostale zemlje u Europi te poziciju Hrvatske na ovoj mesnoj listi. Hrvatska se u odnosu na neke europske zemlje prikazane niže u infografici nalazi u ‘sredini’ s ukupno 66,3 kilograma godišnje po glavi stanovnika.

To je gotovo 20 kilograma više od, primjerice, Srbije u kojoj se godišnje pojede 45,2 kilograma po glavi stanovnika te gotovo duplo više od stanovnika BiH koji godišnje pojedu 27,9 kilograma po glavi stanovnika. U Njemačkoj se, primjerice, godišnje pojede 88 kilograma mesa po glavi stanovnika, u Velikoj Britaniji tek nešto manje – 84 kilograma, dok se u Turskoj pojede tek 25 kilograma mesa godišnje, po glavi stanovnika.

Od junetine do zečetine 

Podaci su iz 2009. godine, a preuzeti s FAO.org (Food And Agriculture Organization of the United Nations), odnosno njihovog interaktivnog servisa – FAOSTAT  na kojemu, osim potrošnje mesa, možete pronaći brojne zanimljive statističke podatke. Valja pojasniti i da se ‘kilogram mesa po glavi stanovnika’ mjeri na način da se uzima cjelokupna potrošnja mesa. To uključuje ne samo kupljeno meso, nego sve meso neovisno o izvoru (domaće ili kupovne prerađevine) te neovisno o vrsti – od velikih tovnih životinja, divljači, konja, egzotičnih te malih životinja poput zečeva.

Detaljne informacije o potrošnji mesa u zemljama diljem svijeta možete pronaći na FAO.org odnosno FAOSTAT servisu.

U nastavku pogledajte infografiku s podacima za nekoliko europskih zemalja: 

infografika-u-kojoj-europskoj-zemlji-se-pojede-najvise-mesa

Vezani članci