Comments:  2
14 Srpanj 2013, Comments: 2

Gotovo sve vrste mesa prikladne su za pečenje na žaru. Osim svinjetine, janjetine, piletine i puretine na roštilju se ukusno može ispeći i dobro odležana govedina.

U dućanima kod nas većinom se prodaje sasvim svježa govedina, ali takvo meso nije spremno za brzo pečenje. Svježa junetina dobra je za sve oblike kuhanja i pirjanja, ali od nje nikada nećemo dobiti mekani odrezak.

Zrenje mesa provodi se u kontroliranim uvjetima, najmanje 21 do čak 28 dana, pa iako postoje improvizirani načini da to postignemo u kućnim uvjetima, dobar goveđi steak do sada smo mogli kušati samo u kakvom boljem restoranu. Najpoznatiji svjetski odresci obično su deblji, čak i do 4 centimetra, a svejedno nakon kratkog pečenja od svega nekoliko minuta, ostanu mekani i sočni.

Svaki komad mesa koji namjeravamo peći na žaru prethodno bi trebalo marinirati. Ponekad je dovoljno preliti ga uljem i začinima i tako ostaviti nekoliko sati. No većim komadima mesa neće biti na odmet stajanje preko noći. Takvo meso, kao npr. janjeći but, goveđi kotlet (T-bone), svinjska rebra i slično, obavezno marinirajte u blago kiseloj marinadi. Meso uvijek maknite s roštilja prije no što vam se učini pečeno, a prije rezanja ostavite ga 3 do 5 minuta da se malo odmori. Tako ćete sačuvati njegove sokove.

Na žaru često pečemo i kobasice. One su zbog svoje masnoće i pikantnosti gotovo predodređene za pečenje na roštilju. Ovdje treba spomenuti da se i kobasice prije pečenja mogu vrlo uspješno marinirati. Najprije ih na nekoliko mjesta izbodite iglicom te potom prelijte mješavinom piva i vode (u omjeru 3:1). Povrh stavite na kolute narezani luk i lovorov list. Posudu s kobasicama najprije držite na rubu roštilja, na umjerenoj vatri, tako da se tekućina gotovo ukuha, zatim kobasice namažite uljem i tek potom ispecite na žaru. Razlika će biti očigledna.

  • Igor Bjelošević

    Ovo je sve jako šturo sročeno . Kao prvo , trebalo bi reči da hrvatski mesari ne režu govedinu na način da dobijemo stakeove ….Bilo bi lijepo kada bi znali što je Porterhouse, a što T-bone, što je Entrecote double, minjon, turnedo, a što rib-eye i sirloin. Čak i ako imate mesara koji zna što je što, nereže meso na taj način jer je kod nas ipak malo drukčije nego u Americi i ostalim dijelovima svijeta . Nadalje, koje pasmine goveda postoje u našim mesnicama ? Gdje se može nabaviti pasmina goveda poput crnog ili crvenog angusa, hereforda, charolaisa ??

    Niti jedna riječ o zrenju mesa, o zacinima za isto a kamoli o vakumskim posudama , ili čak o argonskim komorama. Koliko koji komad treba držati u vakuumskoj posudi u pacu ako smo se snašli i samo napravili istu ?

    Jako loš članak, nažalost …..

  • gigi migi

    slažem se sa komentarom. Takvi članci su copy/paste novinartvo, totalni b-shit

Vezani članci