Multicooker: Tradicionalni ričet na moderan način

2014

Sastojci

 • 200 g ječma
 • 200 g graha
 • 200-300 g dimljene vratine ili suhog mesa
 • svinjska mast
 • 1 veći luk
 • 2-3 češnja češnjaka
 • 1 veća mrkva
 • 150 g korijena celera
 • vezica svježeg začinskog bilja (peršin, celer, timijan)
 • sol, papar
 • velika žlica koncentrata rajčice
 • voda
 • po želji brašno i mljevena crvena paprika za zgušnjavanje
7 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Multicooker: Tradicionalni ričet na moderan način

Naša autorica Tadeja koja voli klasičnu kuhinju, isprobala je inovativni kuhinjski uređaj, Philipsov Multicooker, i njime pripremila tradicionalno zimsko jelo - ričet.

Ja sam, uz sve svoje izlete u nove i drugačije kuhinje, ipak, a tim više, što starija, po pitanju kuhanja, klasičarka. Naročito je to vidljivo kod električnih kuhinjskih uređaja i pomagala.

Postoje aparati kojih se, naravno, nikako ne bih mogla ili voljela odreći, ali ne uzbuđuju me nove naprave u smislu da svaku moram imati. No, volim ih isprobati. Volim znati zašto mislim da mi nešto ne treba ili gdje bi mi ipak moglo koristiti. Stoga me razveselilo kad mi je ponuđena mogućnost isprobati Philipsov Multicooker.

Aparat koji čini sve, kuha, kuha na pari, prži, pirja, peče, podgrijava, koji već sam ima ugrađene opcije za specifična jela. Vrlo skeptična prema tome, upustila sam se s njim u igru.

grah-ricet-multicooker-03

Iako vas u prvom trenutku mogu odbiti plahte uputstava i gomila gumba, nakon kratkog čitanja i nakon što par puta stisnete poneku od tipaka, shvatit ćete brzo kako funkcionira i dalje je njegova upotreba doista jednostavna.

Simpatičnog dizajna, lagan i praktičan za prenošenje, jednostavan za skladištenje jer sav pripadajući pribor stane u njegovu unutrašnjost i praktičan za održavanje, doista multi sposoban izvesti sve što vam padne na pamet i ne manje bitno, prihvatljive cijene. Ako kod kuće imate štednjak i pećnicu, vrlo je vjerojatno da ćete ipak prvo posegnuti za njima i aparat neće privući previše pažnje onih koji svakodnevno kuhaju na klasičan način.

No, nađete li se u situaciji da ste podstanar u nenamještenom stanu, da živite u studentskom domu, koristite kamp prikolice ili slične objekte za odmor, a koje nemaju uređene kuhinje ili bilo koje drugo mjesto na kojem vam je dostupna električna energija, ali ne i aparati za kuhanje i pečenje, Multicooker je pun pogodak.

Mali uredi i njihove čajne kuhinjice, s Multicookerom postaju ravnopravne ozbiljnim pravim kuhinjama, jer u jednom navratu omogućuju kuhanje 6-8 porcija ozbiljnih obroka.

Vrlo atraktivan i koristan, zbog funkcije nutricionističkog održavanja topline do 24 sata i jednostavnog podgrijavanja, mogao bi se pokazati i u obiteljima s više članova, gdje je nemoguće organizirati obrok za sve članove u isto vrijeme, a napose zaposlenim majkama s djecom, jer jelo skuhano navečer, ostavljeno na funkciji nutricionističkog održavanja topline, vaša će djeca, bez bojazni od paljenja plinskih štednjaka i opeklina, zateći kod kuće toplo i spremno za konzumaciju.

Meni osobno je ova njegova opcija zapravo najinteresantnija. Mogućnost da čak i jelo koje nisam skuhala u Multicookeru, premjestim u njega i da mi ga on održava toplim do trenutka kad se svi skupimo za stolom.

Zbog 3D karakteristike ravnomjernog zagrijavanja i podešavanja vremena, kao i zvučnog signala kad je jelo gotovo, mogućnost zagorijevanja ili prekuhavanja jela svedena je na minimum, što je jednako tako vrlo praktično, kako za početnike u kuhanju, tako i za one koji nemaju vremena stajati kraj štednjaka, a žele kuhani obrok.

grah-ricet-multicooker-05

Za probu odlučila sam skuhati u njemu klasično zimsko jelo, ponešto drugačije od recepta navedenog u knjižici recepata koju s aparatom dobijete, u smislu da sam sve sastojke pripremila u njemu, želeći vidjeti koliko više vremena oduzme, kad se sve u njemu kuha, u odnosu na klasičnu pripremu istog jela, a da se pritom ne koriste već kuhane namirnice iz konzerve.

grah-ricet-multicooker-04

Nisam baš stajala kraj njega sa štopericom, ali nisam imala osjećaj da mi je oduzelo više vremena od uobičajenog načina na koji kuham ovo jelo, no ono što me možda više privuklo je dojam da je jelo skuhana na ovaj način, budući se radu o hrani koja se u pravilu duže kuha, izašlo iz Multicookera nekako manje izmučeno i da je, iako sam koristila uobičajene začine, skuhano u Multicookeru imalo za nijansu intenzivniji i puniji okus.

grah-ricet-multicooker-02Priprema ričeta u Philips Multicookeru:

Grah i ječam namočite večer ranije. Ocijedite ih, pa ječam stavite u unutarnju posudu multicookera, dodajte dvostruku količine vode u odnosu na ječam, zatvorite, izaberite tipku MENU i namjestite program STEW. Pritisnite COOKING TIME i izaberite 30 minuta. Zatvorite poklopac uređaja i pritisnite START. Nakon 30 minuta, izlijte vodu i ječam procijedite.

Za vrijeme dok se ječam kuha, pripremite i nasjeckajte sve ostale sastojke.

Nakon što ste procijedili ječam, isperite posudu Multicookera pa u nju stavite grah. Dodajte otprilike pola litre vode, pritisnite MENU i odaberite program BOIL. Pritisnite COOKING TIME i postavite vrijeme na 10 minuta. Kada je program završen, pričekajte da se uređaj ohladi i grah procijedite.

Isperite i dobro obrišite unutarnju posudu za kuhanje, pa dodajte svinjsku mast, namjestite program na FRY i podesite vrijeme na 15 minuta, dodajte luk, a zatim redom nasjeckanu mrkvu, celer, sušeno meso, češnjak i začinsko bilje i povremeno promiješajte. Pred kraj posolite i popaprite, dodajte žlicu koncentrata rajčice, pa vratite u posudu grah i dodajte vode otprilike 2 cm iznad količine sastojaka.

Podesite MENU na STEW, COOKING TIME postavite na sat vremena, poklopite i pritisnite START. Nakon pola sata oprezno otvorite, dodajte i polukuhani ječam, lagano promiješajte, po potrebi dodajte još vode i ponovo poklopite do isteka sat vremena. Zadnjih 10 minuta posudu možete ponovo otvoriti i ako želite gušće varivo dodati u malo hladne vode razmućenu žlicu brašna i žličicu mljevene crvene paprike. Ulijte, promiješajte i ostavite da i to prokuha.

Nakon što završi s programom kuhanja, Multicooker će se sam prebaciti na program održavanja jela toplim.

Priprema ričeta na klasičan način:

Želite li jelo, po istom receptu, skuhati na klasičan način, u zasebnim posudama skuhajte ječam i grah, kojem ste prvu vodu bacili.

Luk i povrće omekšajte na svinjskoj masti, dodajte meso, začine i koncentrat rajčice, dodajte grah, zajedno sa vodom u kojoj se kuhao, pa kad omekša, dodajte ječam, a pred sam kraj, po želji, zgusnite brašnom i mljevenom crvenom paprikom.

Vezani članci