Pijano pile: Kako ispeći pile na limenci piva

2014

Sastojci

 • 1,5 - 1,9 kg teško pile
 • 1 dcl maslinovog ulja
 • 5 g svježeg peršina
 • 10 g svježeg češnjaka
 • mala sušena čili paprika
 • 4 lista mente
 • 0,5 dcl Teriyaki umaka
 • sok jednog limuna
 • 0,5 l pive u limenci
 • kajenski papar, kim, mljevena crvena paprika, sol
 • razno povrće za prilog
26 Siječanj 2014, Komentari: 7

Ako niste čuli za 'pijano pile', onda će vas ovaj koncept, odnosno način pripreme oduševiti! Doduše, riječ 'pijano' morate uzeti sa zadrškom jer se radi više od tehnici pripreme, manje o 'mariniranju u pivu'.

Zašto peći pile na limenci piva?

Neki će reći da će meso ostati sočnije i manje suho ako se samostalno pari tokom pečenja. Drugi će tvrditi da toplina boce/limenke dodatno peče meso iznutra pa da će tako biti brže gotovo.

Moj razlog za korištenje limenke je bio puno jednostavniji. Točnije, na njega me potaknuo nedostatak adekvatnog ražnja ili stalka pomoću kojeg bih na otvorenoj vatri ispekao cijelo pile.

Pile je dovoljno postaviti na veliku limenku piva koja odlično glumi okomiti nepokretni ražanj. Osobno izbjegavam koristiti staklenu bocu za tu namjenu jer sam čuo kako može puknuti prilikom pečenja i uništiti cijeli trud oko pripreme mesa.

Ovaj način pripreme pileta posebno je pogodan ako imate američki model roštilja s poklopcem koji može sa svih strana održavati jednaku optimalnu temperaturu kada se poklopi, ili ako imate krušnu peć koja postiže efekt sličan pećnici u kojoj također možete peći pile na ovaj način. Ali i bez njih ‘pijano pile’ možete pripremiti na standardnom otvorenom roštilju, a evo i kako.

pijano-pile-detalj

Priprema:

U 1 dcl maslinovog ulja dodajte 0,5 dcl Teriyaki umaka, svježeg peršina i češnjaka, malu sušenu čili papriku bez sjemenki, 4 svježa lista mente i sok jednog limuna. Od začina dodajte 1/4 žličice kajenskog papra, pola žličice kima, žličicu slatke mljevene crvene paprike i žličicu soli.

Usitnite sve u sjeckalici i iskoristite dobiveni umak kao marinadu za pile. Marinadu možete i procijediti ako ne želite da u njoj ostanu komadići povrća koji će brže zagorjeti od kože piletine zbog čega cijelo pile može izgledati prepečeno, iako ono to nije. Ja sam koristio neprocijeđenu marinadu.

Pile posolite te ga premažite pripremljenom marinadom sa svih strana i iznutra. Pokrijte marinirano pile prozirnom folijom i ostavite da stoji barem sat vremena.

Prije pečenje otvorite veliku limenku pive i natočite sebi 2 dcl da ne budete žedni za vrijeme pečenja i da limenka ne eksplodira tijekom pečenja. U ostatak pive u limenku dodajte par listova lovora i žličicu začina sušene limunove trave.

Postavite pile na limenku u sjedeći položaj te ga dodatno premažite s preostalom marinadom.

Pripremljeno pile možete staviti direktno na rešetku za roštilj s vrućim ugljenom ispod nje, a vatrom sa strane, ili na samo dno roštilja. U ovoj drugoj izvedbi koju sam i osobno koristio stavite pile u dublji protvan kako bi on skupljao sve sokove koji se spuštaju s pileta i kako se ne bi zaprljao s pepelom.

Ovisno o jačini žara i plamena pecite pile od 1 do 1,5 sata te ga svakih 10-15 minuta ili po potrebi okrenite prema jačem izvoru topline kako bi se ravnomjerno ispeklo sa svih strana.

Uz njega na foliji ili u protvanu možete paralelno pripremiti i povrće kao prilog. Samo pazite na redoslijed dodavanja jer krumpirima treba značajno duže da budu gotovi u odnosu na luk ili tikvice. Ako želite biti sigurni da će sve biti dobro pečeno prokuhajte tvrđe povrće prije nego što ga završite na roštilju.

Pile u protvanu ne zaboravite pred kraj pečenja polegnuti kako bi mu i donji dio okrenuli prema vatri i zapekli ga do kraja. Preostalu pivu iz limenke slobodno iskoristite zajedno sa sokovima od pečenja kao dodatnu tekućinu i začin za završnu pripremu povrća.

Da li je pile dobro pečeno možete provjeriti tako da ga nožem probodete kod batka do kosti i malo razdvojite meso. Ako meso nije krvavo ili crveno, pile je pečeno i spremno za posluživanje.

Dobar tek!

Vezani članci