Pileće okruglice punjene mozzarellom

2015

Sastojci

  • Za 12 okruglica:
  • 550 g pilećih prsa
  • 100 g gotovog pesto umaka
  • 30 g krušnih mrvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 125 g mini mozzarella kuglica
  • 30 g parmezana
  • sol, papar
27 Prosinac 2015, Komentari: Comments Off on Pileće okruglice punjene mozzarellom

Božićne kuglice? Ma ne! Pileće okruglice! Jednostavan recept za pripremu punjenih okruglica veličine zalogaja koje će zaprljati prste svakom gostu gurmanskog apetita.

Okruglice su nepresušan izvor inspiracije i rado nam se kotrljaju u tanjuru juhe ili varivu s repomNajpoznatije su one iz Švedske, tzv. IKEA mesne okruglice iako ih volimo pikantne i punjene dimljenim sirom.

Ne moraju biti isključivo od mesa da bi bile fine, a dokaz za to su okruglice od sira punjene kulenom.

Ove okruglice su pripremljene od piletine, a u svom središtu čuvaju komadić mozzarella sira. Premazane pesto umakom od bosiljka, vrlo lako će zadiviti vaše goste i ukućane jer su odličan i brzo gotov finger food.

pilece-okruglice-punjene-mozzarellom-detalj

Priprema:

Očistite pileća prsa od žilica i eventualnih masnoća, razrežite ih na veće komade i ubacite u električnu sjeckalicu. Dodajte 70 g pesto umaka (od bosiljka), krušne mrvice, očišćeni češnjak, cijelo jaje, jednu i pol žličicu soli i žlicu mljevenog crnog papra.

Upalite električnu sjeckalicu najprije na sporiju brzinu, a nakon 30 sekundi na maksimalnu brzinu okretaja. Svi sastojci se trebaju pretvoriti u jednoličnu smjesu. Smjesu stavite u hladnjak na desetak minuta da se malo ohladi.

Okruglice sam punio mozzarellom, točnije mini mozzarella kuglicama koje možete kupiti u većim dućanima. Ako imate cijelu mozzarellu, narežite je na manje kockice i njima punite okruglice. Možete koristiti i neki drugi sir ili punjenje po vlastitom ukusu.

Žlicom pokušajte odvojiti jednolike količine pileće smjese. Pritisnite ju rukom u malu pljeskavicu, a zatim prstom napravite udubinu u sredini. U tu udubinu dodajte mozzarellu. Krajeve pljeskavice preklopite preko sira i dlanovima oblikujte pravilne okruglice.

Kako vam se smjesa ne bi lijepila za ruke i kako bi okruglice imale glatku površinu, ruke povremeno namočite u hladnu vodu.

Kuglice posložite u protvan i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta, ili dok ne vidite da su počele dobivati zlatnu boju.

Prije posluživanja, svaku pileću okruglicu dodatno premažite pesto umakom i pospite ribanim parmezanom.

Vezani članci