Plac na Dolcu: Kakvi su ćevapi i hamburgeri

2014
28 Siječanj 2014, Komentari: 4

Hamburgeri su tipični američki 'fast food', ćevapi su tipična balkanska brza hrana. Plac na Dolcu ima (samo) oboje.

Smješten na poznatoj Maloj terasi tržnice Dolac u Zagrebu, ljetos je otvoren grill prigodno imena – Plac Kitchen&Grill. Pored zatvorenog Rubelj grilla, ovaj minijaturni restoran (zalogajnica) simpatično se ‘uglavio’ između stare burekdžinice s desne i istarskog restorana ‘Da Piero’ s lijeve strane.

Gužva na terasi odala je lokaciju čim smo se uspeli stepenicama; prozračnom terasom s visokim i niskim stolovima trčali su klinci dok su im roditelji u trku pokušali strpati u usta komadić lepinje, a za malim vanjskim barom s točionikom piva poredala se nekolicina muškaraca, strpljivo listajući novine dok čekaju svoje hamburgere ili ćevape ‘za van’. plac-grill-dolac-01 Unutrašnjost zalogajnice iznimno je mala. Tu su tek četiri stola za po četiri osobe i jedan stol u ‘izlogu’ za dvije osobe. Unatoč maloj kvadraturi, prostor je uredan i svijetao, veoma lijepo uređen. Sve je na svom mjestu, osjećaj je kao da ste upravo nekome došli doma. Za spomenuti osjećaj odgovoran je poznati sarajevski arhitekt Amir Vuk Zec.

Specijalizirani za samo tri jela

Voljeli bismo reći da smo strateški sjeli prekoputa djelomično otvorene kuhinje, ali je ipak bila riječ o jedinom slobodnom stolu i smatrali smo ga zgoditkom. Za nas nema većeg gušta nego dobiti priliku ‘škicnuti’ u kuhinju dok se jelo priprema, a u Placu su prostor za jelo i kuhinja odvojeni samo šankom. plac-grill-dolac-02 Plac je zalogajnica koja će vam ponuditi tri stvari: hamburger (obični i sa sirom), sarajevske ćevape (male i velike) i pljeskavicu, uz određene priloge (kajmak, ajvar, hren, senf). Nema prženih krumpirića, polica, kolutića od luka i inih ‘đakonija’.

Tri jela. Uzmi ili ostavi. Kako nismo ništa htjeli prepustiti gladi, naručili smo čizburger i ćevape s kajmakom.

Sarajevsko, Vukovarsko, San Servolo…

Podne je, dakle ‘na dužnosti’ smo pa smo pijući mineralnu vodu gledali u pivsku kartu i potajno, a ponekad i na glas, maštali o Vukovarskom i Sarajevskom pivu. A ni boce istarskog San Servola koje su virile iz frižidera nisu pomogle. plac-grill-dolac-05 Upali smo u špicu gableca, što znači da je u kuhinji gužva i čini se da ćevapi frcaju na sve strane. Iako malen, lokal je jako živ – ljudi ulaze, najčešće zapnu na vratima gdje samo viknu: ‘Jedne velike i jedne male, idem samo skočit’ gore na Dolac po nešto pa stižem za 10 minuta.’ Oni koji izlaze, čine se sretnima.

I mi smo bili sretni nakon 15-ak minuta kad je neizmjerno strpljiv i nasmijan konobar položio tanjure na naš stol. plac-grill-dolac-03 Najgora rečenica koju u tom trenutku (gladi) možete reći svojim kolegama je: Čekaj! Prvo moram pofotkati! U tom trenutku shvaćate, naravno, da je i račun vaš za ‘fotkanje’.

Ćevapi i pljeskavica od čiste junetine

Ćevapi se sjaje kao da su maloprije ispali iz kante ulja, a isto vrijedi i za čizburger pa s prešutnim skepticizmom zagrizamo svatko svoje.

Ćevapi i somun nisu nimalo masni, iako se tako činilo, već izuzetno sočni. Somun je tanak, ali fino ‘nasaftan’, dok su ćevapi kraći i simpatično debeljuškasti. Izvana dobro pečeni, mekane unutrašnjosti i sočni, ali nikako sirovi. Ako volite jače zapečene ćevape ili suhu lepinju, naglasite konobaru jer će vam ih u Placu napraviti onako kako ih vi najviše volite. Kajmak je solidan, a o luku se diskutira tek pola sata kasnije.

Mali ćevapi koštaju 19 kuna i stiže ih šest komada.Veliki koštaju 33 kune.

Čizburger se sastojao od dobro pećene juneće pljeskavice, sira, zelene salate, rajčice, krastavaca i luka te senfa, odnosno umaka od samoborske muštarde. To je ujedno izvor posebnog i finog ‘šmeka’. Cijena čizburgera je 25 kuna, a poboljšati ga je mogao jedino komad hrskave slanine.

plac-grill-dolac Pljeskavice, hamburgere i ćevape u Placu pripremaju od čiste junetine. Voajerski smo ulovili prizor stavljanja ovih savršeno oblikovanih crvenih prutića mesa na grill, no pogled gospođe u kuhinji i način na koji je držala klješta nam nije izgledao dovoljno ohrabrujući da izvadimo fotoaparat i viknemo: ‘Smješak!’.

Plejada ljudi koji su prošli kroz Plac u sat vremena je iznimna. Od poslovnih ljudi u odjelima koji ovdje provode pauzu, mladih parova s djecom, studenata koji su u prolazu, izgubljenih turista kojima je nešto fino zamirišalo, uglađenih starih purgera i dotjeranih zagrebačkih gospođa.

Pravi ‘mišung’ generacije koja su se okupile, teško je zamisliti, oko odličnog spoja balkanske i američke brze hrane.

Vezani članci