Pod zidom: Odličan ručak u srcu Zagreba

2016
28 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Pod zidom: Odličan ručak u srcu Zagreba

Mali bistro podno kaptolskog zida (od tud i ime) zamišljen kao mjesto na kojem možete nešto pojesti, družiti se s prijateljima uz tapase i čašu vina ili samo pojesti kolač uz kavu.

Već dvije godine bistro Pod zidom hrabro korača zagrebačkom restoranskom scenom i uspijeva zadržati visoki standard koji je nametnuo na samom početku.

pod-zidom-03

Uz svoju standardnu ponudu jela à la carte ovaj bistro svakodnevno nudi i svoj, sad već slavni, ručak s Dolca. Radi se o tri dnevna jela spremljena isključivo od namirnica kupljenih tog dana na obližnjoj tržnici.

Omiljena lokacija za ručak

Kao i u svim novijim zagrebačkim bistroima i Pod zidom inzistira na domaćim, svježim namirnicama visoke kvalitete te se upravo iz tih razloga prometnuo u jedno od omiljenijih zagrebačkih odredišta.

Novost u njihovoj ponudi su odresci hrvatskih goveda koji se prodaju na gramaturu. Uz sve nabrojano Pod zidom nam se čini kao idealna lokacija za ručak.

Pod-zidom-interijer-02

Moderno uređenje sa starinskim štihom

Sam bistro uređen je vrlo moderno, u nijansama bijele, sive i crne boje, a atmosfera je opuštajuća i vrlo ugodna.

U prednjem dijelu prostora, pored velikih prozora s pogledom na ulicu, dominiraju visoki stolovi i prostor za ispijanje kave. U stražnjem dijelu nalaze se niski stolovi i velika zidna polica s vinskim bocama. Prazne rame slika na zidu nenapadno upotpunjuju interijer. Tu su i stražnji prozori s pogledom na zid kojemu bistro duguje svoje ime.

Prostor bistroa je gotovo uvijek ugodno popunjen, a veseli žamor gostiju i mirisi hrane ukazuju na njihovo zadovoljstvo. Za ovih ljetnih sunčanih dana možete se odlučiti i za druženje na njihovoj terasi koja je prava mala oaza na asfaltu.

Pod-zidom-interijer-01

Ipak ono što nas najviše zanima je ponuda hrane. Do sada smo imali priliku nekoliko puta jesti Pod zidom i nijednom nas nisu razočarali. Njihov meni à la carte se mijenja sezonski te svaki put imate priliku isprobati nešto novo.

Od tapasa do rib eye odreska

Tu su i njihovi klasici poput tapas daske inspirirane Španjolskom, New York style daske sa sendvičima i sliderima te daske sa sirevima. Ove daske su idealne za večernja druženja uz čašu vina u većem društvu. Treba, također, spomenuti i vinsku listu koja je u ovom bistrou vrlo dobro koncipirana te uz butelje nude i vino na čaše.

Mi smo ovaj put odlučili isprobati jedan odrezak iz njihove nove ponude pa smo odabrali rib eye odrezak koji je maturiran četiri tjedna te je iz domaćeg, hrvatskog uzgoja. Uz odrezak su posluženi krumpirići te domaći BBQ umak. S obzirom da je kod ovakvih jela meso uvijek glavna zvijezda, jako je važna njegova pravilna priprema koja je bila besprijekorna.

Pod zidom_02

Neodoljiva janjetina orijentalnih aroma

Krumpirići su također zadovoljili jer su bili vrlo hrskavi, a umak je bio izrazito ukusan. Odresci se prodaju na gramaturu te za 100 g treba izdvojiti 60 kn.

Nismo mogli odoljeti ni njihovoj janjećoj koljenici, jelu inspiriranom marokanskom kuhinjom koje se pokazalo kao vrlo uspješan i ukusan fusion.

Koljenica je polagano pirjana što je čini iznimno mekanom, obložena je finim orijentalnim aromama začinske mješavine ras el hanout.

Janjetina je poslužena uz umak od rajčice, umak od jogurta s mentom te kuskusom. Izrazito ukusna kombinacija koja je na trenutak vatrena, a na trenutak osvježavajuća, svakako je za preporuku. Marokanska janjeća koljenica košta 120 kn, no ne dajte da vas cijena zastraši jer ovo jelo je obilno te pruža vrijednost za novac.

Probali smo i odkošteni pečeni batak sa zabatakom i mladim graškom, mrkvom i čičokom. Ovdje se radi o vrlo tradicionalnoj kombinaciji okusa gdje vas nakon poznatih slatkastih aroma graška i mrkvice čičoka potpuno iznenadi i oduševi. Ona daje onu jednu novu notu jelu te ga čini potpuno drugačijim i zanimljivim. Piletina je bila jako lijepo pečena s hrskavom koricom i sočnim mesom.

Možemo reći da nas Pod zidom ni ovaj put nije razočarao, jako nam se sviđa njihova ponuda odrezaka, ali ono što nas je najviše oduševilo su odvažna marokanska janjetina te pileći batak i zabatak sa čičokom.

Nešto slatko za kraj

Nakon ovakvog ručka uvijek se nađe mjesta i za nešto slatko, a mi se nekako tradicionalno odlučujemo za njihov tekući čokoladni kolač. Iako jako jednostavan, on je naprosto izvrstan i odlično prija uz kuglicu sladoleda i ukuhane višnje.

kolac

Osim ovog kolača, u bistrou Pod zidom možete isprobati i par kolača iz slastičarnice Meet Mia. Nažalost za našeg posjeta njihove slastice su već bile rasprodan,  ali to ipak ne umanjuje dojam ovog odličnog ručka u samom srcu grada Zagreba.

Naziv: Pod zidom
Vrsta: Bistro
Adresa: Pod zidom 5, Zagreb
Telefon: 099 325 3600
Radno vrijeme: radnim danom od 11:30 do 23:00, pet/sub: 11:30 do ponoći
Ponuda: à la carte, dnevna jela, tapasi, naresci, sendviči

Vezani članci