Punjeni lungić u umaku od šampinjona

2014

Sastojci

  • 1 svinjski lungić
  • 10 dkg tvrdog sira
  • 10 dkg rolane lopatice
  • 3 veća kisela krastavca
  • 500 g šampinjona
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 20 dkg slanine
  • 2 crvena luka
  • mljevena crvena paprika
  • peršin
  • senf
  • papar, sol
  • suha mješavina začina
24 Siječanj 2014, Komentari: 2

Lungić je najfiniji komad svinjetine i rado ga pripremamo na razne načine no čini se kako ga je 'najslađe' napuniti, zarolati i staviti u pećnicu i na tavu. Ovaj put ga isprobajte u kombinaciji s umakom od gljiva i rižom.

Priprema:

Lungić očistiti od masnoće i žilica, osušiti kuhinjskim ubrusom, otvoriti ga nožem (napraviti ‘leptir’), te istući batom tako da se dobije velika šnicla. Začiniti i premazati senfom. Puniti sirom, lopaticom i kiselim krastavcima rezanima na ploške. Rolati i pričvrstiti čačkalicama. Peći u tavi na zagrijanom ulju dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Za umak od šampinjona je potrebno prodinstati usitnjena 2 veća luka, dodati slaninu rezanu na sitne kocke, zatim dodati rezane šampinjone. Kad omekšaju dodati papar, sol, mljevenu crvenu papriku, sitno sjeckani peršin, te na samom kraju dodati vrhnje za kuhanje.

Kao prilog preporučam rižu.

Danijela Jarčević

Vezani članci