Pripremite Stromboli - brzo predjelo s mortadelom

2014

Sastojci

  • Sastojci za tijesto:
  • 450 g bijelog oštrog brašna
  • 250 ml vode
  • 20 g svježeg kvasca
  • maslinovo ulje
  • šećer
  • sol
  • Sastojci za salsu:
  • 300 ml pasirane rajčice
  • 35 g žute paprike
  • 90 g svježe rajčice
  • 50 g luka srebrenca
  • 4 crne masline
  • kim, origano, kajenski papar, sol
  • Sastojci za nadjev:
  • 300 g obične mortadele ili s crnim maslinama
  • 110 g svježeg špinata
  • 10 komada crnih maslina
  • 120 g sira Edamera
  • 110 g Feta sira
  • maslinovo ulje
12 Lipanj 2014, Komentari: 1

Bliže se dani kada ćete s prijateljima često vrijeme provoditi ispred TV ekrana. Zato treba već sada početi planirati što će se u poluvremenu prizalogajiti.

Pive i grickalice su naravno dobar i opravdan izbor, ali uz njih uvijek treba i nešto konkretno ponuditi kako bi imali energije za slavlja dugo u noć.

Moj prijedlog je Stromboli – jelo dosta slično pizzi samo što se u završnoj fazi pripreme za razliku od pizze mota u štrucu. Tako da ćete u vremenu koje bi vam bilo potrebno da pripremite pizzu dobiti jedno puno atraktivnije i ukusnije jelo.

Ako tijesto za Stromboli pripremite ili nabavite unaprijed sve možete napraviti neposredno prije prvog zvižduka na zelenom travnjaku, a jelo će biti taman spremno za probu na poluvremenu.

stromboli-s-mortadelom-uvodna

Priprema:

Svježi kvasac nadrobite u 250 ml mlake vode u koju ste prethodno dodali 2 velike žlice maslinovog ulja i jednu žličicu šećera. Pustite oko 5 minuta da se kvasac zapjeni te ga ulijte u 200 g brašna.

Kuhačom sve povežite u mokru smjesu. Postepeno dodajte preostali dio brašna sve dok ne dobijete mekano glatko tijesto koje se ne lijepi za prste ni za posudu. Premažite ga sa svih strana maslinovim uljem i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 90 minuta ili dok ne dobije barem dvostruko na volumenu.

Domaću salsu napravite tako da u blender/sjeckalicu stavite 300 ml pasirane rajčice, 35 g svježe ili kisele žute paprike, 90 g svježe rajčice, 50 g luka srebrenca, 2 žličice soli, 1/4 žličice kima, 1 žličicu origana, 1/2 žličice kajenskog papra i 4 očišćene crne masline. Sve dobro usitnite u umak i po potrebi dodajte još začina po želji.

Kada je tijesto spremno za valjanje raspodijelite ga na dva jednaka dijela. Možete i na 4 dijela pa će vam Stromboli ispasti veličine slanca i biti više kao kanapei nakon što ih narežete.

Svaki dio razvaljajte u kvadrat debljine oko pola centimetra. Premažite sve osim rubova s pripremljenom domaćom salsom te poslažite oprane listove špinata preko nje. Na pola tijesta stavite na trakice narezanu mortadelu, drobljeni feta sir i nasjeckane crne masline, dok drugu stranu prekrijte samo s naribanim Edamerom.

Stromboli počnite rolati od strane gdje ste stavili mortadelu.

Posložite ih na papir za pečenje i pecite oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Petnaest minuta prije nego što će Stromboli biti gotovi izvadite ih iz pećnice i premažite maslinovim uljem, a možete ih i ukrasiti dodatnim trakama mortadele po vrhu.

Kada su pečene pustite ih desetak minuta da se ohlade i poslužite uz domaću salsu i hladno pivo.

Vezani članci