Vodič: Kako i čime ubosti najbolji ražnjić

2014
Volim meso Volim meso

10 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Vodič: Kako i čime ubosti najbolji ražnjić

Umješnost pripreme roštilja, kao i svaki drugi zanat, ima jednostavno pravilo: Dobar alat pola je posla! Isto vrijedi i za pripremu ukusnih ražnjića!

Najčešći odabir domaćih roštilj majstora, kad je u pitanju priprema ražnjića, je drvo ili metal. Što zbog specifične arome koju ostavlja drvo, što zbog praktičnosti i dostupnosti. Mi smo za vas pretražili internet i pronašli kreativne i zanimljive prijedloge koji vas možda inspiriraju kad sljedeći put krenete nabadati meso na drvo ili metal. Javite nam dojmove u komentarima!

raznjici

1. Moramo priznati kako se nikad vidjeli ovakve zakrivljene metalne ražnjiće čija je osnovna prednost – da stanu u tanjur! Imaju veoma oštar početak za lakše ‘nizanje’ mesa i povrća i cijeli aranžman nas podsjeća na nekakvu ukusnu ogrlicu.

2. Iako četverokraki metalni ražnjići izgledom podsjećaju na trident ili trozub boga mora iz grčke mitologije, sigurni smo da odrade božanstveno dobar posao prilikom (istovremenog!) pečenja mesnih kockica ili još bolje – ćevapa. Metalni diskovi na dnu svakog kraka omogućavaju lakše skidanje mesa ili povrća s ražnjića.

3. Oštri, plosnati i dugački ražnjići sastavni su dio opreme svakog dobrog roštilj majstora. Ovisno o veličini roštilja koji imate, ražnjići mogu biti kraći ili ekstra dugi, a prednost toga što su plosnati je što se hrana na njima neće okretati ili kliziti s njih.

4. Plosnate štapiće s proširenim završetkom u obliku vesla možete vidjeti ‘zataknute’ u sredini hamburgera ili nekog bogatog sendviča, a iste možete koristiti za pečenje malih zalogaja na roštilju, poput cherry rajčica ili sira.

5. Široki, plosnati i dugački ražnjić koji podsjeća na nož idealan je alat na kojem možete oblikovati i uspješno ispeći (šiš) ćevape.

6. Klasični i jednostavni kratki metalni ražnjić sa zavinutim završetkom odličan je izbor za manje zalogaje s roštilja i idealno stane na svaki tanjur.

7. Espetu je dugački i čvrsti metalni ražnjić karakterističan za brazilski churrasco, odnosno roštilj. Na ovom ražnjiću možete peći oveće komade mesa koji se nakon pečenja mogu poslužiti i rezati direktno s tog ražnjića. Drvena drška omogućuje lakše rukovanje jer se ne zagrijava.

8. Plosnati dvokraki ražnjići od bambusovog drveta korisni su za grilanje hrane koja se inače okreće ili klizi sa običnog ražnjića. Primjer su kockice mesa, škampi, a posebiće povrće poput šampinjona ili cherry rajčica. Proširenje na kraju ražnjića olakšava rukovanje i okretanje ražnjića.

 

Vezani članci