Umami: Azijski fusion okusi za svakoga

2015
21 Siječanj 2015, Komentari: 1

Omiljena destinacija za ljubitelje orijentalnih okusa, Umami, nakon restorana u Skalinskoj u Zagrebu, nedavno je otvorio i novi, veći restoran na Vrbanima.

Umami je već neko vrijeme omiljena destinacija svima koji vole azijsku kuhinje, snažne začine i eksperimentiranje s pokojom egzotičnom namirnicom. Kvalitetna ponuda i pristupačne cijene važan su element koji je mali restoran u zagrebačkoj Skalinskoj ulici postavio na gastronomskoj karti grada.

Priča je sada dobila i svoj nastavak u novom i većem prostoru na Vrbanima. Na Horvaćanskoj cesti broj 75, u neposrednoj blizini tramvaja i trgovačkog centra, prije nekoliko dana otvoren je novi Umami s istom ponudom i konceptom kao prethodnik.

umami-interijer-04

Kako nam ništa jestivo nije strano, požurili smo tamo isprobati ponudu i izvidjeti novi prostor te možemo reći da nas nisu ni najmanje razočarali.

Novi Umami na većoj lokaciji s otvorenom kuhinjom

Novi restoran je poprilično velik i moderno uređen. Ima dovoljno mjesta za sjedenje, bilo da se odlučite za klasični niski stol ili za visoki s pogledom na kuhinju. Atmosfera u restoranu je izrazito opuštena i ugodna, a glazbena podloga je izvrsna.

Prostor je koncipiran oko kuhinje koja čini središte prostora te je s jedne strane odijeljena samo staklenim zidom. Ako volite vidjeti sve što se događa s vašom narudžbom, prije nego dođe pred vas, visoki stolovi odmah uz kuhinju su pravi izbor. Možete degustirati jela i gledati iz prvog reda sve što se događa u kuhinji.

Oduševio nas je i dekorativan zid s nizom drvenih kocki u kojima se kriju začini, kuharice ili zanimljive ilustracije. Cijeli prostor vrlo je zanimljiv, minimalistički i moderno uređen s nizom malih detalja zbog kojih postaje ugodno mjesto za ručak.

Koncept na Vrbanima jednak je kao i u Skalinskoj. Kada uđete u restoran uzimate pladanj i pribor za jelo te naručujete jela s menija koja odmah i plaćate. Potom sjednete za stol, a hranu vam donosi simpatično osoblje.

Pomno osmišljen meni po pristupačnim cijenama

Kako su nam se zaredali kišni dani činilo se najlogičnije naš ručak započeti juhom. Toga dana u ponudi je bila origami juha. Riječ je o pilećem temeljcu sa shiitake gljivama i wan-tan tjesteninom. Izvrsna juha za hladnije dane s osjetnom notom đumbira koji grije.

umami-origami-juha-gyoza

Origami juha i gyoza odlična su predjela.

Sljedeće što smo probali japanski je klasik – gyoza. Tjestenina punjena fino mljevenim svinjskim mesom i kupusom potom hrskavo pržena i poslužena uz slatko-ljuti umak.

Ovo jelo nas je oduševilo, puno je okusa, hrskavo i izvrsno paše s umakom. Ako ste u nedoumici što naručiti u Umamiju naša preporuka je da svakako krenete od gyoze.

umami-curry

Kad su glavna jela u pitanju odlučili smo se za pileći curry s kokosovim mlijekom.

Riječ je o još jednom klasiku koji možemo pronaći u gotovo svakom azijskom fusion restoranu. Ovaj je bio vrlo ukusan iako bi za naš ukus mogao biti i ljući.

Drugo jelo koje smo isprobali je katsu piletina, panirana piletina u panko mrvicama uz rižu, tonkatsu umak i pikantnu salatu od kupusa. Ovo jelo je pun pogodak, piletina je bila izvana hrskava, iznutra sočna, a sve je izvrsno nadopunio umak.

umami-katsu-piletina

Treba reći da su sva jela izrazito blaga i da se ne trebate bojati kako će vam hrana biti prepikantna. Naravno, to nije nužno dobra stvar, ali ako ste kao i ja ovisnik o ljutom, na stolu vas čekaju ljuti umaci pa uvijek možete pojačati dojam po svom ukusu.

“Papreni” deserti i oni “za ponijeti”

Umami nudi i nekoliko deserta pa smo odlučili isprobati i njih.

Pored ulaza u restoran nalazi se hladnjak s pićima i kremastim desertima u plastičnim čašama. Tu se obično nađu čokoladni mousse, cheesecake i ostale kremaste divote. Ono što nam se čini zgodnim je što su deserti spremni “za ponijeti”. Ako ste na kratkoj pauzi za ručak ne trebate gubiti vrijeme na čekanje deserta već ga jednostavno zgrabite iz hladnjaka i ponesete sa sobom. Prije toga ga i platite, naravno.

umami-slastice

U jesenskoj ponudi deserta našao se i čokoladni biskvit sa šlagom i kesten pireom. Kako je kestenu sezona nismo mu mogli odoljeti. Desert je korektan i mislim da će svi ljubitelji kesten pirea njime biti zadovoljni.

Ako ste ipak raspoloženi za klasične deserte koje možete pojesti iz normalnog tanjura, u Umamiju imaju ponešto i za vas. Mi smo odlučili isprobati čokoladni biskvit sa sečuanskim paprom i sladoledom. Riječ je o toplom biskvitu od tamne čokolade koji se u kombinaciji sa sladoledom od vanilije pretvara u istinski užitak. Mi se obavezno vraćamo po još jednu dozu ovog kolača, a možemo i vama preporučiti isto.

Azijski fusion restoran u koji ćemo se rado vratiti

Na posljetku možemo reći da nas novi Umami nikako nije razočarao, dapače ispunio je sva naša očekivanja. Riječ je o klasičnom azijskom fusion restoranu koji nudi pomalo od svega, preko curryja do falafela i stir fryja.

Njihov meni nije pretrpan i ponuda je promišljena, jela su vrlo ukusna, a sve to nude po izrazito povoljnim cijenama. Bilo da tražite mjesto za gablec ili za ručak s prijateljima, Umami je uvijek dobar izbor. Posebno ako volite i želite isprobati i poneki novi okus.

Mi ćemo samo reći – ubrzo se vraćamo po još!

Vezani članci