Napravite mesna jaja za Uskrs

2014

Sastojci

  • 500 g mljevenog mesa (svinjetine, junetine ili miješano))
  • 4-6 što manjih kuhanih kokošjih jaja ili 20-ak prepeličjih jaja
  • sol, papar
  • začinsko bilje po ukusu (bosiljak, timijan, peršin, vlasac)
  • 1 glavica jako sitno sjeckane ljutike ili ½ manje glavice običnog luka
  • 2 žlice kečapa, a po želji žlica do dvije Worcester ili Tabasco umaka
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 jaje odvojeno na žumanjak i bjelanjak
  • masnoća za pečenje
  • dodatne krušne mrvice za valjanje
16 Travanj 2014, Komentari: 2

Prva asocijacija na nadolazeći Uskrs su jaja i šunka. Što jaja koja ćemo jesti, što ona ukrasna, pisanice. Mi vam donosimo sasvim drugačija jaja! Kako i priliči imenu našeg portala, ona su od - mesa!

Iako zasluge za osmišljavanje ovih popularnih jaja pripadaju odjelu delikatesa poznatog londonskog dućana, postoje podaci da su inspirirana južnoazijskom kuhinjom.

Prvi put kao scotch eggs predstavljena su javnosti 1738. godine, da bi se kojih stotinjak godina kasnije, pojavila i u prvoj kuharici. I danas vrlo popularna, kako u Velikoj Britaniji, tako i u SAD-u, mogu se kupiti gotova, ali se vrlo često rade u kućnoj radinosti.

Praktična kao obrok u bilo koje doba dana i za bilo koju prigodu, uključiv i piknike i zabave, prilagodljiva svim ukusima, ovisno o začinima i prilozima koji im se dodaju, a ovisno o dekoraciji koja ih prati obična ili svečana, našla su se i na našem uskršnjem stolu kao “mesne pisanice”.

mesna-jaja-01

Priprema:

Meso pomiješajte s nasjeckanim začinima i lukom, dodajte kečap, umake i dvije žlice krušnih mrvica. Provjerite okus, pa posolite i popaprite. Umiješajte žumanjak i sve još jednom dobro promiješajte, da se smjesa spoji.

Smjesu podijelite na onoliko dijelova koliko imate jaja. Prstima i dlanom je rastanjite na ravnoj površini, u oblik kvadrata ili kruga, do pola cm tanak, dostatne veličine da u njega umotate odabrana jaja.

Uzmite tako rastanjenu plohu mesa u jednu ruku, stavite jaje, pa ga drugom rukom omotajte i nježno oko njega formirajte meso da zadrži oblik jaja. Umočite u blago istučen bjelanjak, pa uvaljajte u mrvice i pržite na srednje jakog vatri, povremeno okrećući, dok jaja dobiju zlatno smeđu koricu.

mesna-jaja-02

Servirajte ih na gnijezdima zelene salate i začinskog bilja, poslužite uz domaću majonezu ili neki drugi umak po ukusu.

Vezani članci