Znate li kako poslužiti paštetu?

2013
9 Siječanj 2013, Komentari: 4

Što god pričali o njoj, pašteta je jedna od onih 'nikad nas neće iznevjeriti' namirnica, umjetnica prilagodbe, koja će se uz vrlo malo dodataka i intervencija snaći u svakoj situaciji, a vama donijeti komplimente.

Očekujete li goste, a posebno ako vas neplanirano iznenade, dvije – tri gotove paštete i vrlo malen broj dodataka bit će dostatni da vaš stol zablista.

Najjednostavnije i najbrže će biti ako je servirate kao kanapee uz par dodataka poput sira, kiselog krastavca, maslina ili rajčice za dekoraciju (nešto poput male crne haljine i decentnog nakita, kad vas zateknu nespremnu).

Oni zahtjevniji i spretniji, istisnite je vrećicom za ukrašavanje na krekere, pa ukrasite kockicama sira ili nekim drugim dodatkom po želji i ukusu.

pasteta_kanapei

Imate li ipak koju minutu više, ispecite minijaturne košarice od lisnatog tijesta pa ih napunite paštetom i dodajte ploške kiselih krastavaca.

Za razbiti monotoniju, napunite njome jaja ili mini rajčice:

  1. Jaja prepolovite, žumanjke zdrobite vilicom, dodajte žlicu – dvije paštete, po ukusu i potrebi žlicu majoneze i vrećicom za ukrašavanje napunite jaja. Ukrasite ih ploškama odkoštenih maslina, krastavcima, paprikom.
  2. Rajčicama odrežite vrh, izdubite ih, a sadržaj pomiješajte sa usitnjenim bosiljkom i češnjakom i dvije tri čajne žličice krušnih mrvica da se smjesa zgusne. Smjesu vratite u rajčice i ostavite da se kratko stegne u hladnjaku, a zatim na vrh ukrasno istisnite paštetu i ukrasite je svježim listićima bosiljka.

pasteta_serviranje

Pašteta će se pokazati i kao odličan sitan zalogaj kada vam prijateljice svrate na popodnevnu kavu ili čaj. Namažite je između kriški bijelog kruha modlaša ili tost kruha, dodajte šnitu sira, pa obrežite i narežite na trokutiće, veličine jednog ili dva zalogaja.

pasteta_sendvic A upravo je nezamjenjiva kao ‘sendvič fizikalac’ u dane kad nemate vremena pripremati ručak, jer ste se baš uhvatili velikog pospremanja ili bojenja zidova.

Vezani članci