10 savjeta za pripremu najboljeg hamburgera

2013
25 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za 10 savjeta za pripremu najboljeg hamburgera

Hamburger, mnogima omiljen sendvič, može biti puno više i puno bolje od pljeskavice između dva komada peciva s nešto luka i rajčice!

Hamburger je jedan od najpopularnijih sendviča koji se brzo priprema, a mogućnosti ‘igranja’ s receptima, odnosno raznim dodacima i detaljima prilikom pečenja, su neograničene. Pa čak i za one koji uopće ne vole meso, već će radije pojesti hamburger s kakvim tofuom.

Klasični hamburger priprema se od junetine i svinjetine, a ponekad i s piletinom i puretinom. Između dva fina ‘hambi’ peciva, najčešće ćete staviti salatu, rajčicu, luk, krastavce, sir i kečap. No, prilikom pripreme i tako jednostavnog jela kao što je hamburger, postoje trikovi i savjeti koji će ga učiniti vrhunskim obrokom.

U nastavku donosimo deset savjeta za pripremu odličnog hamburgera:
  1. Omjer masnijeg i čistog mesa trebao bi biti 75:25 u korist čistog mesa ili 80:20. Sve manje ili više promijenit će okus hamburgera.
  2. Držite se jednostavnih začina za meso, poput soli. Sve ostalo može ‘dekoncentrirati’ okus.
  3. Nemojte pretjerivati s obradom pljeskavice. Meso tako postane pretvrdo. Jednostavno složite oblike, niti previše debeo niti previše tanak, pogodite sredinu i oblikujte meso.
  4. Pazite kad dodajete sir na meso. Neka to bude pred kraj pečenja i uvijek ‘okrenite’ meso tako da se sir više kuha na toplini mesa, nego da se peče u direktnom dodiru s tavom.
  5. Stavite grilane gljive na vrh. Neobičan savjet koji je mnogima redefinirao okus hamburgera.
  6. Stavite maslac u pecivo. Nakon što ste maknuli pecivo s grila, pustite da se otopi i upije.
  7. Pecite ga na roštilju, ne na tavi. Oboje ima svoje prednosti i nedostatke, ali dim i ostale specifičnosti roštilja dat će ekstra ‘šmek’ vašem hamburgeru.
  8. Pripremite roštilj tako da prvo na njemu ispečete slaninu, kako bi ona ispustila svoje klasične mirise na roštilj.
  9. Pazite na temperaturu prilikom pečenja mesa. Nemojte ga peći ‘na brzo’ niti prekratko, zbog čega temperatura jednostavno treba biti umjerena, odnosno srednje jaka vatra.
  10. Posljednji i najvažniji savjet – ako hoćete napraviti kvalitetan hamburger, imajte na umu da je, iako ‘brza hrana’, potrebno dosta pripreme i dosta vremena kako biste od ovog naizgled jednostavnog sendviča napravili remek-djelo.

To je to! Uživajte u pripremi svojih hamburgera i ne  zaboravite da je hamburger dobar onoliko koliko je osoba koja ga priprema maštovita!

Vezani članci