Svakog domaćina novogodišnje zabave brine što će kuhati, odnosno što će poslužiti gostima. Kako bi što opuštenije ušli u novu godinu, donosimo vam 13 ukusnih prijedloga iz kuhinje naših autora. Želimo vam dobar tek i sve najbolje!
Brzo, jednostavno i – gurmanski
Za istančana gurmanska nepca vaših gosti pobrinula se Nevena i predložila nekoliko vrlo jednostavnih i brzih, a veoma ukusnih predjela za novogodišnju noć.
Parfe od pilećih jetrica poslužite na medenom kruhu uz dodatak marmelade od limuna. Ako preferirate nešto klasičnije posluživanje ove delicije, Tadeja će vas inspirirati i pokazati kako servirati paštetu.
Suho voće i suho meso se savršeno sljubljuju pa tako smokve omotajte pršutom i dodajte kap aceta balsamica.
Ne kupujte grickalice već radije sami ispecite grisine, ali ‘svoje’ možete začiniti prema ukusu, ovaj put s kobasicama!
Ništa bez mljevenog mesa
Rolice od lisnatog tijesta punjene mesom su savršen oblik finger fooda za one koji nisu sigurni jesu li ‘puno’ ili ‘malo’ gladni, a u isto vrijeme se odlično slažu s raznim umacima.
Ako želite iznenaditi goste, onda svakako pripremite pikantne mesne okruglice punjene dimljenim sirom. Poslužite ih na štapićima punjenim kikirikijem i naravno – uz pivo.
Empanade će zahtijevati nešto više vremena za pripremu, ali će se uloženi trud svakako isplatiti. Podjednako prijaju tople i hladne, a slažu se sa raznim umacima.
Zalogaji uz pivo
Bavarska kobasica (koji smo umotali lisnatim tijestom) ima specifičnu recepturu i začinsku smjesu koja je pikantna stoga se izvrsno slaže uz pivo.
Nije nepoznanica da se pivo koristi kod pripreme određenih jela, pa tako i kod ove verzije pogačica sa čvarcima, poznate čvarkuše. Servirajte ih sa tvrdim sirom i jabukama i grickajte dok ispijate pivo.
Pivske kiflice sa slaninom i sirom ne treba puno opisivati već ih jednostavno isprobajte, ali svakako napravite duplu smjesu.
Svinjetina – hrabro naprijed u novu godinu
Ako želite pripremiti nešto konkretnija jela, a zbog kojih vaših gosti neće biti ‘zakovani’ za stol već se mogu pojesti i ‘s nogu’, za početak svakako isprobajte svinjske rolice punjene šunkom i sirom naše Maje Mačković.
Ljubitelje pikantne svinjetine oduševit ćete glaziranim ljutim svinjskim rebarcima. Osigurajte ekstra papirnate ubruse jer su rebarca najslađa kad se jedu prstima.
Lungić u lisnatom tijestu od sala je jelo s dva lica – toplo za svečanu večeru i hladno kao idealan finger food i ‘podloga’ za uživanje i kapljici vina ili piva.