3 ukusna i brza jela s mortadelom

2014
30 Srpanj 2014, Komentari: Comments Off on 3 ukusna i brza jela s mortadelom

Jednostavni, a opet vrlo atraktivni recepti za maštovita i brza jela s mortadelom u glavnoj ulozi.

Mekana focaccia obogaćena pestom od bosiljka, ovlaš zamotana piadina iz koje se naziru ukusni sastojci i sočne tramezzine tri su recepta inspirirana talijanskom kuhinjom u čast njihovoj najpoznatijoj kobasici – mortadeli.

U ovim receptima korištena je mortadela s crnim maslinama, rađena prema tradicionalnoj talijanskoj recepturi, a čija je glavna odlika blag okus i aroma Mediterana.


Focaccia s pestom od bosiljka i mortadelom

Sastojci za 4 osobe:

focaccia
100 g sirnog namaza
50 g zelene salate
80 g rajčice
50 g mortadele s crnim maslinama
4 žlice pesta od bosiljka
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar

foccacia-s-mortadelom

Focacciu kupite gotovu ili ispecite sami tako da u 150 ml tople vode otopite žličicu šećera i namrvite 1/2 kockice svježeg kvasca te pustite da se zapjeni. Kvasac dodajte u 250 g glatkog brašna zajedno sa žlicom soli pa zamijesite glatko tijesto i pustite da se digne. Tijesto razvucite u velikom plehu i ‘izbodite’ prstima, premažite maslinovim uljem i dodajte začinsko bilje po želji (npr. ružmarin). Pecite dok ne dobije zlatnu boju. Ohladite pa prerežite.

Svaku polovicu focaccie premažite slojem sirnog namaza. Na donju polovicu focaccie složite listove salate, zatim rajčice narezane na ploške pa mortadelu i premažite s pestom od bosiljka. Pokrijte zelenom salatom i drugim dijelom focaccie. Razrežite na komade za četiri osobe, prelijte maslinovim uljem i poslužite.


Piadina s mortadelom, rikolom i mozzarelom

Sastojci za jednu osobu:

piadina
30 g rikole
30 g rajčice
50 g mortadele s crnim maslinama
30 g mozzarele
žlica maslinovog ulja
sol, papar po želji

piadina-s-mortadelom

Na jednu polovicu piadine slažemo mortadelu, mozzarelu rezanu na tanke ploške, rikolu te tanke ploške rajčice. Začinimo sa soli i paprom te s maslinovim uljem. Drugom polovicom preklopimo te tako serviramo. Piadinu treba preklopiti na način da se vidi sastav.


Tramezzini s mortadelom i kuhanim jajetom

Sastojci za jednu osobu:

2 šnite kruha za tramezzine
65 g majoneze + kuhano jaje
30 g zelene salate
80 g rajčice
30 g kiselih krastavaca
50 g parmezana
50 g mortadele s crnim maslinama
sol, papar

tramezzini-s-mortadelom

Jaje skuhajte, ogulite te narežite na sitne kocke. Narezano jaje umiješajte u majonezu te začinite sa soli i paprom. Premažite dvije šnite tramezzina tankim slojem namaza od jaja.

Na donji tramezzin složite listove salate, zatim rajčicu narezanu na ploške, krastavce također narezane na ploške, parmezan narezan na takne listiće pa mortadelu. Pokrijte zelenom salatom i drugom šnitom kruha za tramezzine. Prerežite dijagonalno te posložite jedan na drugi i poslužite.

Vezani članci