Advent u Zagrebu: Vodič kroz bogatu ponudu

2015
20 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Advent u Zagrebu: Vodič kroz bogatu ponudu

Ako još niste, vrijeme je da posjetite zagrebački adventski sajam i uživate u bogatoj ponudi hrane, pića i zabave. Isprobali smo sve i možemo potvrditi - isplati se!

Zagrebački advent prošlog tjedna proglašen je najboljim u Europi. Odlučili su tako glasovi na stranici European Best Destination. Vijest je to koja je obradovala mnoge, a posebno one u turističkom sektoru.

Međutim, nama nije trebala službena potvrda kako bi zaključili da je zagrebački blagdanski ugođaj svake godine sve maštovitiji i ljepši, a ponuda sve bogatija. Zato smo odlučili i ove godine prošetati centrom grada i vidjeti što nam se nudi na najljepšem europskom adventskom sajmu.

advent-zagreb-trg

Cvjetni trg i Bogovićeva: Ulična hrana za klasičare i ziheraše

Adventska zbivanja su tradicionalno koncentrirana oko i na glavnom gradskom trgu. Tako su kućice s ponudom hrane i pića smještene od Cvjetnog trga, kroz Bogovićevu i susjedne uličice preko Trga bana Jelačića, u Cesarčevoj, na Europskom trgu i Kurelčevoj ulici. Zatim je tu ponuda na Zrinjevcu koja kulminira Ledenim parkom na Tomislavcu.

Šetnju smo započeli na Cvjetnom trgu i Bogovićevoj ulici. Na ovoj lokaciji se već tradicionalno održava božićni sajam i ponuda ove godine ne odskače od prethodnih godina.

Ovdje u prvom redu možete pojesti klasične kobasice na nekoliko lokacija, a najveća gužva je uobičajeno pored kućice na dnu Bogovićeve. Uz kobasice tu je i nekoliko kućica koje nude kuhano vino i fritule, stvari bez kojih je advent postao nezamisliv.

Ovaj dio grada definitivno nudi ponudu za klasičare u potrazi za dobrom uličnom hranom i kapljicom koja bi ih ugrijala na hladnoći. Nama su se svidjele fritule u kućici Teta fritula, a kobasice na dnu Bogovićeve kod Oktogona.

Za oko nam je zapela i ponuda “Kod kućice” gdje se hvale domaćim kobasicama. Ako ste raspoloženi za nešto slatko ovdje možete pronaći i tradicionalne slastice i medenjake, kao i one manje tradicionalne šećerne slatkiše.

Trg bana Jelačića: Zabava i hrana bez šatora!

Na Trgu bana Jelačića je jako veselo i puno ljudi. Na njegovom istočnijem dijelu nalazi se velika pozornica na kojoj vječito netko svira, pjeva, trese, pleše… Pravo narodno veselje. Za razliku od dosadašnje prakse i zloglasnog šatora, ponuda jela i pića koncentrirana je na rubnim dijelovima Trga u bijelim kućicama.

advent-trg-bana-jelacica

U blizini sata nalazi se nekoliko kućica u kojima možete pojesti fritule i kobasice te kupiti suvenire poput drvenih rukotvorina i licitara.

S druge strane Trga situacija se već ozbiljnije zakuhava pa mirisi kuhanog vina i kobasica dopiru sa svih strana. Ovdje možete pronaći i zanimljivije kobasice poput onih u kućici restorana Tač koji u ponudi ima kobasice u suradnji s Volkswagenom.

Europski trg: Raznovrsna gastro ponuda

Na Europskom trgu stvari postaju sve zanimljivije. Uz pregršt kućica sa suvenirima ovdje možete uživati u malo raznolikijoj ponudi hrane i pića.

U Cesarčevoj ulici za oko nam je zapela kućica Cheese bara koja ima bogatu ponudu suhomesnatih proizvoda i sira. Ovdje možete isprobati pomalo drugačije kobasice od divljači ili konjsku kobasicu.

advent-europski-trg-04

Na Europskom trgu je i kućića Bistroa 75 koji nudi svoje bogate sendviče koje definitivno vrijedi isprobati, posebno ako ste u potrazi za nečim malo drugačijim.

Tu je i kućica bavarskog restorana Maximilian čija nas je ponuda posebno oduševila: buncek s kiselim zeljem u hot-dog pecivu, junetina u lepinji, velike kobasice i pivski pereci. Teško se bilo odlučiti samo za jedno jelo, ali pred nama je bio dug dan isprobavanja pa smo se počastili porcijom kiselog zelja s buncekom.

Zelje vam serviraju u mekanom pecivu, a poslužuju ga s još malo prepečene slanine. Odličan obrok za 25 kn. Iako je na ovoj kućici uvjerljivo najveća gužva hrana se ne čeka dugo i sve se priprema pred vama.

Za oko nam je zapela i kućica Eat me koja nudi vrlo maštovitu ponudu kobasica i hot-dogova s mnoštvom dodataka.

Mi smo se odlučili isprobati meksičku kobasicu koja je bila poslužena u klasičnom pecivu s puno umaka koji bi je trebao učiniti meksičkom. Tako se unutra našlo kukuruza, graha, čilija i kumina. Nije nas posebno oduševila, sama kobasica je bila poprilično blaga, a umak ponešto umjetan. Ipak pohvala za malo kreativniju ponudu.

Kurelčeva: Top destinacija za gladne i znatiželjne

U Kurelčevoj ulici stvari konačno postaju ozbiljne i ovo je definitvno mjesto na koje treba prvo otići ako ste gladni i jedino što vas zanima je hrana.

Kućice su ovdje nazvane imenima velikih svjetskih gradova, a iza njih se kriju mnogi poznati zagrebački restorani koji nude jela u duhu zemalja koje predstavljaju. Tako ovdje možete probati turske, meksičke ili ruske delicije.

Na čak dva mjesta se nude germknedle koje su ove godine veliki hit. Možete ih probati u kućici Schladming za “samo” 32 kn, ako uopće budete sreće da ih uhvatite jer je potražnja velika. Osim u Schladmingu, germknedle nudi i slastičarnica Amelie (kućica Paris) po cijeni od 18 kn.

Mi smo naše knedle isprobali upravo kod njih. Nisu bile loše, ali nisu ni nešto za što bi trebalo stajati u redu na hladnoći. Amelie nudi i cijeli niz svojih slastica i slanih quicheva pa tu možete pojesti i nešto malo drugačije ako vam nije do kobasica. Mi smo, na posebno inzistiranje najmlađih članova naše ekspedicije, morali uzeti i nekoliko njihovih macarona za po putu.

Ako ste raspoloženi za nešto toplo i ‘na žlicu’ tu je Mr. Gulash (kućica London), a za malo drugačije kobasice posjetite Saft (kućica Barcelona) koja između ostalog nudi i chorizo kobasice.

U kućici Moskva za oko nam je zapela bijela čokolada s votkom no ne možemo vam reći kakva je jer nismo bilo raspoloženi za isprobavanje.

Iza kućice New York krije se bistro Rougmarin koji nas je sve ove godine oduševljavao svojom ponudom domaćih kobasica, no ove godine su nas razočarali. U ponudi imaju samo hot-dog. Istina u pecivu dobijete dvije hrenovke te možete birati između nekoliko umaka i priloga, ali ove hrenovke zbilja nisu ništa posebno. Kako smo čuli to se sada promijenilo i ponovno su u ponudu uvrstili svoje domaće kobasice, međutim za naše posjete to nije bio slučaj.

Pored Rougmarina smještena je i kućica Submarine koja, naravno, nudi hamburgere. Njihova ponuda je dobro poznata i ovdje nisu podbacili. Meso u hamburgeru je 100% juneće, pecivo je fino, mekano i domaće, a cijeli burger je sočan i ukusan.

Mjesto koje nas je najviše oduševilo i koje svojom ponudom odskače od svega ostalog definitivno je kućica restorana Binimoto. Ovdje chef Vid Nikolić pred vama priprema svoje orijentalne delicije.

Nama je preporučio da isprobamo ramen – japansku juhu s rezancima, svinjetinom, gljivama, jajem i svačim nečim. Okusi i mirisi ove juhe su nas jednostavno očarali definitivno se vraćamo po još. Za nas je ova juha najbolje što smo probali na adventskom sajmu. Cijena nije mala – 45 kn, ali s obzirom na količinu i kvalitetu jela, smatramo je opravdanom.

Uzeli smo ovdje i jedan paketić sushija, čisto da nam se nađe za kasnije.

Zrinjevac: Kobasice, vino i fritule nakon klizanja

Siti i napojeni odlučili smo nastaviti prema Zrinjevcu. Na Zrinjevcu je gužva, kao i u ostatku grada, a ponuda se ne razlikuje previše od one na Trgu i Bogovićevoj. Tu su kućice sa suvenirima i poklonima, a oko središnjeg paviljona je koncentracija kućica koje nude hranu i piće.

Kuhano vino možete kupiti gotovo svugdje, a nađe se tu i baš dobrih primjeraka poput onoga u kućici Vivat.

Na Zrinjevcu možete isprobati i PIK-ove kobasice u njihovoj Kobasičarnici, a tu je i kućica pivnice Pivana i Okrugljak sa svojim štruklama.

Za one koji su u potrazi za nečim malo drugačijim tu je i kućica robne kuće IKEA koja nudi švedske specijalitete. Ako ste ikad jeli u njihovom restoranu onda već možete naslutiti kakva vas ponuda tu očekuje.

Zanimljiva je i kućica Plavi škarnicl koja je sva vesela i privlačna, ukrašena bijelim klizaljkama. Kod njih je i poprilična gužva, a ponuda, iako klasična, ima kreativniji štih. Ostatak Zrinjevca nudi uglavnom klasične kobasice u raznim varijacijama na temu, fritule i cijelu paletu toplih i hladnih napitaka.

Mjesto koje je ove godine podbacilo svakako je Tomićeva ulica. Ponuda u njoj je nedefinirana i skromna. Čini se da se sve zanimljivo prebacilo na Europski trg i u Kurelčevu ulicu.

Advent koji opravdava sve glasine

Na kraju našeg gastro-španciranja, zaključak je da je adventski sajam u Zagrebu ove godine svakako najbogatiji do sada. Nađe se tu ponešto za svakoga, a ako vam velika gužva i povremeno čekanje u redu na hladnoći ne predstavlja problem, mogli bi ste se dobro i zabaviti i najesti.

advent-zagreb-kurelceva

Najozbiljnija gastronomska ponuda svakako je na Europskom trgu i u Kurelčevoj ulici.

Nakon sve ove hrane ne preostaje vam ništa drugo nego da prošećete do Tomislavca i prokližete nekoliko krugova u Ledenom parku. Nakon toga možete krenuti ispočetka, sve u blagdanskom duhu.

Svim ljudima dobrog želuca želimo sretne božićne i novogodišnje praznike uz pregršt dobre hrane!

Vezani članci