Alegria: Obiteljski bistro francuskog štiha

2018
25 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Alegria: Obiteljski bistro francuskog štiha

Neopterećena atmosfera i jela s naglaskom na francusku kuhinju glavni su aduti ovog netipičnog kvartovskog lokala.

Alegria je kombinacija kafića, bara i bistroa pa još u stambenoj novogradnji na rubu zagrebačkih Vrbana, daleko od centra grada… Na prvu nikome nije zvučalo kao garancija za uspjeh. No, vlasnica Nadege Tihava nije se dala smesti.

Francuskinja s hrvatskom adresom otvorila je šarmantno mjesto, prepuno boja i detalja i uspjela prenijeti poznatu francusku ležernost. Duh Francuske, dakako, nije zaobišao niti jelovnik.

Nešto francusko, nešto domaće

U Alegriji ćete tako uvijek pronaći jela koja obilježavaju namirnice poput patke, puževa ili kozjeg sira. Ipak, priča nije strogo francuska, već i lokalna i internacionalna.

Mi smo ručak započeli talijanskom piadinom punjenom pršutom i mozzarellom s rikulom i cherry rajčicama. Zgodna grickalica uz čašu vina ili kao uvod prije glavnog jela, vrlo korektno pripremljena i po cijeni od 35 kuna.

Najviše nas je zainteresirala dnevna ponuda – Parmentier sa salatom. Riječ je o jelu koje nalikuje engleskoj pastirskoj piti, ali na visokoj nozi. Nježno začinjeno trgano meso pačjeg confita temelj je ovog složenca.

Njegov gornji dio čine pire krumpir i parmezan, a potom je sve zapečeno i posluženo uz salatu od matovilca. Ovo uspješno glavno jelo koštalo je 65 kuna.

Nismo mogli odoljeti, a da ne isprobamo i hamburger u pratnji krumpirića (48 kuna). U njemu nema nikakvih ekstravagancija i to nas je razveselilo. Okusi su dobro izbalansirani, ništa pretjerano ne iskače, i najvažnije, meso je sočno i ukusno.

Ostavite mjesta za deserte

Iskušali smo i deserte, Crème brûlée nismo mogli preskočiti (20 kuna), a privukla nas je i prozračna torta od malina i čokolade (25 kuna). Nismo pogriješili.

Ako svratite ujutro, u Alegriji nisu zaboravili ni na doručke. U nešto kasnijim satima, odaberite čašu vina i pripadajuće zalogaje.

U skladu s lokacijom i atmosferom, i dječji dio jelovnika ima dosta dobru ponudu pohanog oslića, manjeg hamburgera i otkoštenog batka, uz još nekoliko jela.

Moramo priznati, bilo bi lijepo kada bi svi zagrebački kvartovi imali ovakvo mjesto.

Naziv: Alegria
Vrsta: bistro, caffe bar
Adresa: Rudeška 246, Zagreb
Radno vrijeme: pon – čet od 8 do 23 sata (kuhinja zatvorena ponedjeljkom), pet i sub od 8 do 24 sata, ned od 8 do 23 sata
Telefon: 01 4824 387

Vezani članci