Atkinsova dijeta: Preteča svih proteinskih dijeta

2014
24 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Atkinsova dijeta: Preteča svih proteinskih dijeta

Priča o 'dobrim proteinima' i 'zlim ugljikohidratima' započinje još prošlog stoljeća s doktorom Robertom C. Atkinsom i njegovom danas već kultnom Atkinsovom dijetom

Atkinsova dijeta je dobila ime po prezimenu doktora Roberta C. Atkinsa koji ju je osmislio i popularizirao sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Započeo je sa serijom knjiga, a jedna od njih je bila ‘The New Diet Revolution’, izdana 1972. godine.

U to doba liječnici su pokušavali smanjiti težinu svojih pacijenata izbacivanjem ugljikohidrata iz njihove prehrane, nadajući se da će tako izliječiti i bolesti za koje su smatrali da su povezane s prekomjernom tjelesnom težinom.

Atkins se smatra začetnikom tzv. low – carb, odnosno ‘niskougljikohidratne dijete’ koja je napravila revoluciju u prehrani. Poznate dijete koje se temelje na smanjenom unosu ugljikohidrata su Paleo dijeta i Dukan dijeta.

Atkinsova dijeta provodi se u 4 faze:

Faza 1 – Indukcija

Indukcija je najstroža faza ove dijete, a karakterizira je smanjenje unosa ugljikohidrata na 20 grama dnevno. Postoji popis namirnica koje se smiju (neograničeno) konzumirati u ovoj fazi u kojoj se kilogrami najbrže gube.

Dozvoljene namirnice:

 • proteini – meso (svinjetina, junetina, piletina, divljač – ukratko, sve vrste mesa), riba, morski plodovi i jaja (na sve načine)
 • povrće – izvor 12 do 15 grama ugljikohidrata (od dozvoljenih 20 grama) u ovoj fazi treba dolaziti iz povrća (rikola, celer, krastavci, sve vrste zelene salate, peršin, rotkvica, paprika, komorač, vlasac)
 • sir – 30 grama većine vrste sireva sadrži manje od grama ugljikohidrata. Atkinsova dijeta dozvoljava unos 90 do 120 grama sira dnevno tijekom faze indukcije.
 • ulja i masnoće – odabir adekvatnih masnoće su jako važan faktor uspjeha ove dijete. Savjetuje se unos prirodnih masnoća i naglasak se stavlja na korištenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te konzumaciju ribe i ostale hrane bogate omega-3-masnim kiselinama. Za prženje se preporuča ulje kikirikija i koštica grožđa dok trebate izbjegavati suncokretovo, sojino i kukuruzno ulje.
 • pića – preporuča se pijenje oko 2 litre vode dnevno, posebice kad osjetite glad. Zabranjeno je piti bilo kakva zaslađena pića. Čaj i kava su dozvoljeni, ali bez šećera.

U ovoj fazi je zabranjeno jesti žitarice ili bilo što napravljeno od žitarica (kruh, kolači, bilo što od brašna), hranu koja sadrži šećer, voće i proizvode izrađene od voća, sve mliječne proizvode (osim sira), brašnasto povrće (poput krumpira, cikle, kukuruza, itd.), mahunarke (grah i grašak), alkohol, orašaste plodove.

Detaljan popis preporučenih i zabranjenih namirnica u ovoj fazi potražite na službenoj web stranici Atkinsove dijete.

Nedostatak C, E, A, B vitamina, kalcija, magnezija i drugih minerala nadoknađuje se pripravcima.

Faza indukcije traje do 2 tjedna i cilj je inducirati ‘benignu prehrambenu ketozu’, odnosno stanje u kojem su masnoće osnovno ‘gorivo’ i izvor energije za organizam. Drugi cilj je stabilizirati razinu šećera u krvi i simptome koji prate nepravilnu razinu istog, kao što su umor, promjene raspoloženja. I na kraju – brz gubitak kilograma koji djeluje motivirajuće na osobe koje drže dijetu.

Faza 2 – Balansiranje

U ovoj fazi se polako i postupno u prehranu dodavaju ugljikohidrati dok se gubitak težine usporava na pola do 1 kg tjedno.

Slikovito se kaže kako se osobe na dijeti u ovoj fazi penju ‘ljestvicom ugljikohidrata’ dok svatko ne pronađe svoju ravnotežu ili balans u količini dozvoljenog unosa ugljikohidrata. Neke osobe prestanu mršaviti ako unesu 25 grama ugljikohidrata dnevno, a drugi nastave mršaviti ako unesu i punih 40 grama. Razlike su individualne, ali je raspon dozvoljene količine ugljikohidrata zadan – od 15 do 40 grama dnevno.

Uvodi se još nekoliko namirnica koje se mogu konzumirati u ovoj fazi:

 • mozzarella i ricotta sir
 • obični i grčki jogurt
 • orašasti plodovi (kikiriki, bademi, brazilski oraščići, indijski oraščići, suncokretove sjemenke, pistacio, lješnjaci),
 • voće (svježe borovnice, jagode ili maline)
 • svježi sokovi od limuna, limete ili rajčice

Druga faza traje dok vam ne preostane 3 – 5 kilograma viška i tada prelazite na treću fazu.

Faza 3 – Predodržavanje

Gubitak težine se usporava dok se još više ugljikohidrata dodaje prehrani. Osobe na Atkins dijeti će u ovoj fazi moći procijeniti koliko mogu dnevno unijeti ugljikohidrata bez da se udebljaju.

Dnevno se povećava unos ugljikohidrata za 10 grama ili se osobe mogu odlučiti za svojevrsnu ‘nagradu’  – dva ili tri puta tjedno i konzumirati 20 do 30 grama ugljikohidrata (što je primjerice porcija slatkog krumpira ili smeđe riže).

Ova faza traje između 2 i 3 mjeseca.

U ovoj fazi listi ‘sigurnih’ ugljikohidrata možete dodati:

 • određeno brašnasto povrće (mrkva, pečeni krumpir, slatki krumpir)
 • mahunarke (grah, leća, slanutak)
 • voće (jabuka, banana, višnje, crveni grejp, crveno grožđe, kivi, mango, breskva, šljiva, lubenica)
 • žitarice (smeđa riža, zobene pahuljice)
Faza 4 – Održavanje

Posljednja faza nije toliko faza koliko životni stil prehrane u kojem održavate postignutu tjelesnu težinu i primjenjujete sve naučeno u prethodnim fazama Atkinsove dijete.

Prehrani možete dodati krumpir, banane i tjesteninu, pazeći pritom na količinu unosa ugljikohidrata koja bi trebala biti u rasponu od 90 do 120 grama dnevno.

Zbog smanjenog unosa ugljikohidrata ova dijeta izazvala je brojne kritike. Neka istraživanja pokazala su da dugotrajnije provođenje loše utječe na rad bubrega, psihičko zdravlje, te izaziva opću mrzovolju, umor i bezvoljnost.

Vezani članci