Bistro 75: Izvrsni sendviči i craft pivo

2016
6 Siječanj 2016, Komentari: 1

Većina novih "hit" zalogajnica i bistroa otvara se u centru Zagreba pa nas je ugodno iznenadila nova ponuda na Knežiji. Saznajte što nudi Bistro 75.

[EDIT]: Bistro 75 je trajno prestao s radom.

Još je jedno novo ime na zagrebačkoj gastro sceni. Iako smješten daleko od glavnih gradskih zbivanja i centra grada, u vrlo kratkom roku dobio je glas mjesta na kojem se jako dobro jede.

Pokretači cijele priče su Marko Petrović i Vedran Gulin, čijim se zamislima pridružio i Ante Martić iz ovogodišnjeg MasterChefa i time je priča postala zaokružena.

Nismo mogli odoljeti da ne posjetimo ovaj šarmantni bistro i provjerimo što ih točno čini tako posebnima.

bistro75-01

Moderan bistro na neočekivanoj lokaciji

Smješten je u mirnoj uličici, Zadarskoj 75, na zagrebačkoj Knežiji i prava je svjetla točka ovog kvarta u kojem se gotovo ništa zanimljivo ne događa.

Bistro je malen, uređen je minimalistički s četiri visoka stola koja mogu primiti petnaest gostiju. Unatoč veličini, prostor je vrlo ugodan, a ne trebaju vas zastrašiti niti visoki stolovi jer su stolci udobni i na njima možete dugo uživati u jelu.

Kuhinja je otvorenog tipa i cijelo vrijeme možete preko šanka vidjeti što se u njoj događa te pratiti pripremu svoga jela.

Atmosfera je vrlo prijateljska i opuštena, a nas je dočekao Marko Petrović s kojim smo i malo porazgovarali o konceptu bistroa. Ispričao nam je kako je htio napraviti nešto drugačije, mjesto na kojem se može pojesti kvalitetno jelo za pristupačnu cijenu.

Naglasak je na domaćim, svježim i sezonskim namirnicama, a gotovo sve s njihovog menija je hrvatski proizvod.

Domaća jela “na žlicu” i fantastični sendviči

Svakog dana nude dva dnevna jela koja se kuhaju u ograničenom broju od tridesetak porcija. Nađe se tu i mesa i ribe, ali i povrća. Uglavnom su to dobro poznata domaća jela “na žlicu” koja čine idealan gablec.

Cijene su pristupačne, od 30 do 50 kuna, a porcije pozamašne. Gotovo da zavidimo onima koji rade u blizini.

Ono što je nekako najviše pozicioniralo Bistro 75 na zagrebačkoj gastro sceni svakako su njihovi sendviči.

Iako vam se može činiti smiješno na prvu da se netko proslavi sendvičima, ovdje nećete dobiti šunku, sir i krastavce između dvije šnite kruha. Ovdje su sendviči prava mala remek djela. Nude ih nekoliko, a svi se pripremaju od polagano pečenog i fino začinjenog mesa.

Tako možete izabrati pureći, juneći, svinjski ili goveđi sendvič. Uz njih dobijete i porciju pečenog krumpira i domaći BBQ umak. Kruh u kojem poslužuju meso također je domaći i ukusan. I njega nude u dvije verzije, bijelo hambi pecivo ili raženi kruh, a ako baš nikako ne želite jesti žitarice možete naručiti i verziju potpuno bez kruha.

Mi smo isprobali pureći sendvič (pulled turkey necks) s ljubičastim lukom i grana padano sirom za 30 kuna, sendvič od sporo pečene svinjetine (pulled pork) s coleslaw salatom i cheddar sirom u raženom kruhu za 32 kune te sendvič s goveđim repom (ox tail), karameliziranim lukom i povrćem za 40 kuna.

Svi sendviči su bili izvrsni, pripremljeni od svježih namirnica, ali naši favoriti su definitivno goveđi i svinjski. Tu nam se teško odlučiti koji je bolji.

Izvrsna ponuda craft piva

Osim sendviča, Bistro 75, nudi najbolju ponudu hrvatskih zanatskih (tzv. craft) piva koju smo do sada imali prilike vidjeti na jednom mjestu. Kako volimo pivo, morali smo ih isprobati što više. Isprobali bi ih mi sve, ali trebalo je nekako doći i doma.

Naši favoriti su svakako Fulir i Red Baron, a vama preporučujemo da sami izaberete svoje miljenike.

Uz pivo tu je i zanimljiva lista domaćih vina i cijela paleta svježe cijeđenih sokova. Isprobali smo samo zeleni detox, na Markovu preporuku, i nismo mu našli zamjerku.

Dobra vijest za sve ljubitelje kave je da Bistro 75 nudi Specialty Coffee Nika Orošija. Nas je ovo posebno razveselilo i možemo reći da smo uživali u espressu koji nam je pripremio Marko, inače višestruko nagrađivani barista.

Ako niste ni za kavu, ni za pivo, sigurni smo da nećete ostati ravnodušni na listu koktela koja je također bogata i zanimljiva.

U Bistrou 75 naglasak je na konkretnoj hrani, ali to ne znači da nema kolača. U ponudi ih imaju nekoliko koje za njih priprema slastičarnica Zagreb. Iako kolači nisu nešto zbog čega ćete doći ovdje, na kraju dobrog mesnog ručka čokoladna torta super paše.

Mjesto na koje se isplati vraćati

Na kraju moramo reći da je Bistro 75 na nas ostavio izvrstan dojam. Od početne atmosfere preko kvalitete hrane i usluge te bogate ponude domaćih zanatskih piva, sve nas je jednostavno očaralo.

Ovo je mjesto na koje ćemo se sigurno često vraćati, ako ništa drugo onda na pivo i sendvič nakon posla.

Naziv: Bistro 75
Vrsta: bistro
Adresa: Zadarska 75, Zagreb
Telefon: 098 937 46 35
Radno vrijeme: pon-pet od 10 do 20 sati, subotom od 12 do 18 sati
Ponuda: dnevna domaća jela, sendviči

Vezani članci