Bistro Jadranka: Više od mjesta za gablec

2015
17 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Bistro Jadranka: Više od mjesta za gablec

Prozračan i ugodan 'vinski' ambijent, jednostavan i ukusan tjedni meni od sezonskih namirnica i povoljne cijene razlog su za odlazak na ručak u Bistro Jadranka.

Bistro Jadranka relativno je novo ime na zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Smješten u Ulici grada Vukovara 56, u dijelu grada u kojem se ništa posebno uzbudljivoga ne događa, svakako je dobrodošlo osvježenje.

Prozračan interijer za ugodan ručak

Sam prostor je ugodan, uređen je moderno, s dosta svjetlosti, a ono što vam prvo upadne u oči jest mnoštvo lustera načinjenih od staklenih boca. Zidovi su u cijelosti oblijepljeni fotografijama koje imitiraju police s vinom. Efekt bi svakako bio jači da se radi o stvarnim policama s vinom, ali i ovako je poruka jasna.

bistro-jadranka-04
Prostor je podijeljen na dva dijela, prizemlje i kat. Prizemlje je mjesto gdje se odvija sav ‘muving’, tu je šank i nekoliko visokih stolova za kojima možete uživati u jelu i(li) čaši vina. Zbog velikih staklenih stijenki prostor je dobro osvijetljen što ga čini posebno ugodnim za ručak.

Gornji dio restorana je skrovitiji i mirnije uređen, tu se nalazi nekoliko klasičnih stolova idealnih za intimniji ručak.

Tjedni jelovnik od sezonskih namirnica

Što se ponude hrane tiče, a to i je ono što nas najviše zanima, njihova filozofija počiva na ideji sirotinjske talijanske kuhinje s naglaskom na jednostavne i sezonske namirnice. Sve namirnice se nabavljaju od lokalnih i provjerenih proizvođača, a naglasak je na kvaliteti i svježini istih.

Jelovnik nije fiksan i on se svaki tjedan mijenja. Sastoji se od osam jela među kojima se nađe i mesa i povrća. Jelovnik nije ni dugačak niti zatrpan gomilom bespotrebnih jela, on je jednostavan, promišljen i u skladu sa sezonom. Tako je u tjednu, kad smo mi posjetili Jadranku, naglasak bio na šparogama, izboru koji posebno podržavam.

Rekli su nam da u tjedni meni petkom ubacuju i dva riblja jela, a u ponudi je uvijek i jedan desert. Vinska karta je bogata, a tu je i dobar izbor vina na čaše.

bistro-jadranka-05

Nažalost ništa na svijetu nije savršeno pa tako imam i pokoju zamjerku. Naime, kuhinja bistroa Jadranka radi samo od ponedjeljka do petka od 12 do 17 sati. Sve je koncipirano kao mjesto za gablece, međutim, njihova ponuda se teško može okarakterizirati kao klasičan gablec, posebno kad su cijene u pitanju.

Cijene, iako korektne, daleko su od onogo što se očekuje za prosječan gablec. Ipak, jela bistroa Jadranka, kvalitetom namirnica i pripremom nadmašuju većinu onoga što se nudi po popularnim zagrebačkim ‘gablaonicama’ pa je zapravo svaka usporedba promašena.

Šteta je što rade samo u ovom terminu jer su oni svakako puno više od prosječnog mjesta na kojem srknete dnevno varivo i bježite dalje u rudnik.

Ovo je mjesto na koje bi radije otišla s društvom na laganu večericu i čašu dobrog vina nego na brzinski ručak u pauzi od posla. Kako bilo, rekli su nam da postoji mogućnost organiziranja privatnih druženja uz hranu vikendom ili u večernjim satima, ali koliko sam shvatila ne planiraju mijenjati postojeće radno vrijeme. Šteta!

Savršeno pečen biftek i ukusni hamburgeri

Jela za koja smo se mi odlučili mogla bi predstavaljti presjek njihove ponude tog tjedna. Jeli smo biftek na rikoli i mladoj blitvi, mariniranu svinjetinu s pire krumpirom, njihove hamburgere i rižoto sa šparogama.

bistro-jadranka-biftek

Sva isprobana jela su bila više nego dobro pripremljena te okusima nisu razočarala.

Biftek je bio savršeno srednje pečen, mekan i sočan. Rižot je bio kremast i pun okusa, svinjetina je jako dobro marinirana, a nisu razočarali ni hamburgeri kojima se u bistrou posebno ponose.

Sveukupni dojam je više nego odličan, što zbog dobre hrane, što zbog ljubaznog i susretljivog osoblja. Izuzev, po mom mišljenju velikog nedostatka s radim vremenom kuhinje, ovo mjesto vam mogu preporučiti kao odličnu lokaciju za poslovni ručak ili druženje nakon posla.

Vjerujem da ćemo se i mi ovom bistrou rado vraćati.

Vezani članci