Johann Franck: Izvrsna hrana s pogledom na Bana

2016
31 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Johann Franck: Izvrsna hrana s pogledom na Bana

Iako ste za bistro Johann Franck vjerojatno čuli zbog brojnih događanja i tuluma, naša je Andrea navratila za vrijeme ručka i zavirila u kuhinju. Što ju je oduševilo, čitajte u nastavku.

Johann Franck otvoren je prije nekih godinu dana na mjestu kultne Gradske kavane. Iako je Gradska kavana prošla svoje uspone i padove te je duži niz godina bila zatvorena, ovo otvorenje nije dočekano sveopćim oduševljenjem. Kako to i obično biva s kultnim mjestima, mnogi su bili nezadovoljni novim imenom, konceptom i uređenjem. Mogli bismo čak reći da je nova kavana postala kontroverzna.

Ipak, godina je prošla, a kavana i dalje sigurno radi, terasa je puna i polako stječe neke nove poklonike. Koncept ovog mjesta je potpuno promijenjen u odnosu na ono što bi klasična kavana trebala biti. Spoj je to mjesta na kojem možete popiti kavu ili se uputiti u noćni izlazak, a ako ogladnite ovdje možete nešto i pojesti. Naime, na posljednoj, trećoj etaži smjestio se njihov bistro.

Industrijsko uređenje stare Gradske kavane

Na prvi pogled je teško dokučiti o kakvom se točno principu restorana radi. Da bi do njega došli morate se probiti kroz splet stepenica i stolova. Na tom putu nekoliko puta možda i pomislite da ste na krivom mjestu, ali tada vas na vrhu stepeništa dočeka velika otvorena kuhinja pa znate da ipak niste pogriješili.

johann-franck-02

Kao i cijela kavana, tako je i bistro uređen vrlo moderno s prevladavajućim tamnim tonovima te industrijskim detaljima. Kroz sve te elemente ipak se još uvijek u tragovima naziru i Art Deco elementi nekoć slavne kavane.

Prostor je velik, ali zahvaljujući kombinaciji boja i drva postaje vrlo topao i ugodan za objedovanje. Posebno je lijepo sjediti za stolom pored prozora i promatrati glavni gradski trg.

johann-franck-03

Jelovnik s ozbiljnim ambicijama

Prvi pogled na njihov meni šalje poruku da se ovdje ipak radi o bistrou s ozbiljnim ambicijama. Jela chefa Ivana Tomaševića su zanimljiva, namirnice koje koriste su tradicionalne i bliske našim nepcima. Vidljivo je i promišljanje ponude te ona nije samo nasumično nabrajanje poznatih jela.

Svakako je ovdje naglasak na kvalitetnim mesnim odrescima koje nude u raznim gramaturama. Ponuda vina je također korektna i zanimljiva.

johann-franck-04

Ipak, nas su više zaintrigirala neka druga jela. Odlučili smo isprobati svinjska rebarca koja postaju obavezno jelo na menijima svih zagrebačkih bistroa. Moramo priznati da nas nisu ni najmanje razočarala.

Bila su mekana upravo onako kako sporo pečena rebarca trebaju biti, no ova su, za promjenu bila blaže začinjena bez teških kiselo-slatkih okusa i vrlo fino balansirana. Mahune i mrkve koje su im bile prilog su pripremljene al dente i ukusno. Jedino što je za nas višak na ovom tanjuru su prženi krumpirići bez kojih bismo mogli.

Janjeća koljenica sous vide je zvučala jednostavno neodoljivo. Uz dodatak boba, graška, bijelog graha i mente, to je bilo jelo po našoj mjeri. Iako je riječ o vrlo klasičnoj kombinaciji okusa, jelo nimalo nije razočaralo. Svaki element na tanjuru je bio jako lijepo pripremljem i iznimno ukusan, a glavna zvijezda tanjura, janjetina, doslovno se topila na nepcu.

Pileća salata nas je također ugodno iznenadila kako prezentacijom tako i količinom te vrlo svježim i ukusnim namirnicama.

U konačnici ne možemo naći ozbiljniju zamjerku ni jednom isprobanom jelu.

Osim jela à la carte, ovaj bistro nudi i dva dnevna jela po pristupačnijim cijenama. Nismo se previše obazirali na dnevnu ponudu jer nas je ovo isprobano potpuno zaintrigiralo. Međutim, ako ste u potrazi za nečim povoljnijim, dobro je znati da u Johannu Francku postoji i takva mogućnost.

Kvalitetom opravdana cijena

U bistro Johann Franck ušli smo bez nekih posebnih očekivanja i bez prave predodžbe o kakvom se restoranu radi – izašli smo sretni i jako siti. Iako se radi o bistrou s nešto višim cijenama, oni ih opravdavaju kvalitetom jela i vrlo pristojnim porcijama.

Također, treba reći da se na ovom mjestu vrlo ozbiljno kuha i razmišlja o hrani. Kad tome pridodate profesionalne konobare, odličnu uslugu i pogled na glavni gradski trg, dobijete bistro koji ćete rado posjećivati.

Naziv: Johann Franck
Vrsta: bistro
Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 9, Zagreb
Telefon: 091 5377 152
Radno vrijeme: pon-čet 08:00-02:00, pet i sub 08:00-04:00, nedjelja 08:00-02:00
Ponuda: odresci, mesna jela, riblja jela, dnevna jela

Vezani članci