Bistroteka: Od zalogajčića i vina do dnevnog menija

2015
28 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Bistroteka: Od zalogajčića i vina do dnevnog menija

Bistroteka ima jednostavnu filozofiju – oni su mjesto na kojem se možete družiti uz kavu i kolač, jelo na žlicu ili sitan zalogaj uz čašu vina.

[EDIT]: Bistroteka je zatvorena u svibnju 2018. godine.

Bistroteka je relativno novo ime na zagrebačkoj gastronomskoj sceni, ali bez obzira na to u kratkom roku stekla je popriličnu popularnost.

Smještena je u najužem centru Zagreba, u Teslinoj ulici. Činjenica da se tamo nalazi svakako doprinosi njenoj atraktivnosti kao i to da ne pokušavaju biti klasični restoran u kojem obavezno morate naručiti jelo.

Zbog svega ovoga jako nas je zanimala njihova ponuda hrane te kako ovakav koncept funkcionira u praksi, pa smo se tamo i zaputili.

Mali bistro u srcu centra Zagreba

Prva stvar koja se primijeti je popularnost ovog mjesta. Iako smo za naš posjet odabrali poslijepodnevne sate, običnog radnog dana, terasa je bila prepuna i vrlo živahna. Malena i ni po čemu posebna, ali ipak je, za lijepih dana, ugodno mjesto za ručak.

bistroteka-03

Unutrašnjost bistroa je moderno i vrlo skladno uređena. Boje koje prevladavaju su crna i bijela, a cijeli prostor odiše jednostavnošću s promišljano odabranim detaljima. Pored velikog šanka s visokim stolcima dominira crni zid na kojem su s kredom ispisane ponude dnevnih jela.

Ponuda se mijenja iz dana u dan te svojim jelima nastoje pratiti sezonu. Uz dnevne ponude tu je i nekoliko jela u stalnoj ponudi: razni sendviči, namazi, paštete i salate. Uz ponudu slanih jela nude i nekoliko kolača te dobar broj vina na čaše.

Od sitnih zalogaja i vina do dnevnog menija

Za naš ručak odlučili smo isprobati svega pomalo pa smo odabrali dva jela iz dnevne ponude te jedan sendvič koji je u stalnoj ponudi.

Taj dan se na meniju našla punjena paprika, a kako se u restoranima rijetko može pojesti zbilja dobra punjena paprika, radoznalost nas je natjerala da ju probamo.

Riječ je o klasičnom jelu pripremljenom na klasičan način bez ikakvih modernih interpretacija. Poslužene su dvije paprike s pire krumpirom, upravo onako kako bi ste ju i kod kuće servirali. Bile su vrlo ukusne, nadjev je bio dobro začinjen i sočan, a pire krumpir baršunast. Ovo je zasigurno jedna od najboljih punjenih paprika koje smo probali izvan mamine kuhinje. Jedini problem s ovom paprikom je njezina cijena od 58 kuna koja je po našem mišljenju previsoka za jedno klasično, “gablec” jelo.

S dnevnog menija smo odabrali i pileće ražnjiće u kurkumi i jogurtu s krumpirićima. Ovo je bilo korektno jelo, ražnjići su ostali sočni i mekani, marinada od kurkume i jogurta je dosta ukusna, a krumpirići su bili hrskavi i ukusni iako malo prepečeni.

Jeli smo još i roast beef sendvič koji je u njihovoj svakodnevnoj ponudi. Sendvič je poprilično velik i svakako može biti samostalan obrok, posebno ako ste došli samo na gablec. Meso u sendviču je bilo dobro pripremljeno, a umak od hrena i salata daju svemu potrebnu sočnost. Doduše cijelog nadjeva u sendviču bi moglo biti i više, ali i ovako je vrlo ukusan.

Ukusan gablec koji nije za svačiji džep

Naši dojmovi o Bistroteci su uglavnom pozitivni. Hrana je vrlo ukusna, a prostor je ugodan i moderan. Posebno su nam se svidjeli sitni detalji kao što su podlošci s lijepim ilustracijama koji čine vizualni identitet Bistroteke zanimljivijim.

Također nam se sviđa što gotovo svaki dan u dnevnoj ponudi imaju jedno klasično jelo na žlicu, to je svakako dobra vijest za sve one koji vole pojesti nešto hranjivo za gablec. Iako, s obzirom na cijene, to nije gablec koji će si većina moći priuštiti svaki dan.

Ipak ako vas u šetnji centrom Zagreba uhvati želja za kojim zalogajom i predahom uz čašu vina, ovo je definitivno mjesto koje treba razmotriti.

Vezani članci