Blagdanska kobasica s pireom od repe i leće

2015

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 4 Blagdanske kobasice
  • ZA PIRE:
  • 500 g zelene leće
  • 100 g kisele repe
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 g poriluka (bijeli dio)
  • sol, papar
  • maslac
  • ZA KARAMELIZIRANI LUK:
  • 3 srednje velika luka
  • 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
  • 2 žlice vina ili balzamičnog octa
  • voda
  • sol
19 Prosinac 2015, Komentari: Comments Off on Blagdanska kobasica s pireom od repe i leće

Blagdanska kobasica je zimski novitet među kobasicama, a ugodno spaja aromu dima sa začinima kao što su cimet i crvena naranča. Isprobajte je s pireom od zelene leće i karameliziranim lukom.

Blagdanska kobasica, koju smo u ovom receptu kuhali, odlično se sljubila s ponešto neočekivanim pireom od zelene leće, obogaćenim repom.

Laganu aromu dima Blagdanske kobasice nadopunjava karamelizirani luk na kojem nemojte štediti već odmah napravite duplu količinu i čuvajte ga u hladnjaku. Vjerujte, miješa se u sve.

blagdanska-kobasica-detalj

Priprema:

Kobasice stavite kuhati u vodu.

Leću skuhajte, ali ne do kraja, tako da je osjetite “pod zubom”. Procijedite i ostavite sa strane. Repu kratko prokuhajte.

Sitno nasjeckajte luk, češnjak i poriluk pa ih prepržite na masnoći. Dodajte leću i i repu pa podlijte vodom u kojoj su se kuhale kobasice. Dinstajte dok sve ne omekša pa usitnite u pire.

Luk očistite, prepolovite pa svaku polovicu narežite na tanke ploške. U tavi s debelim dnom zagrijte maslac ili maslinovo ulje pa stavite luk. Dinstajte ga oko pola sata, povremeno miješajući i podlijevajući vodom ako postane suh.

Nakon 30 minuta posolite luk pa mu dodajte 2 žlice vina ili balzamičnog octa kako biste deglazirali tavu. Promiješajte i kuhajte još desetak minuta.

Na tanjur stavite najprije pire od leće i repe, kobasicu, a preko svega karamelizirani luk.

Vezani članci