Bokeria: 'Barcelona' na dalmatinski način

2016
29 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Bokeria: ‘Barcelona’ na dalmatinski način

Nekoć kultna željezara, danas moderna dalmatinska konoba. Splitska Bokeria nas je namamila svojim izgledom, a oduševila okusima.

Split je postao jedan od najuzbudljivijih gradova na Jadranu u kojemu možete provesti ljeto. Od nekoć učmale tranzitne luke, prometnuo se u pravu turističku destinaciju. To nas zapravo ni ne čudi jer svojim ljepotama i kulturnim znamenitostima sigurno može parirati mnogim mediteranskim turističkim odredištima.

Grad je živnuo u svakom smislu, a gastronomska scena iz dana u dan postaje sve zanimljivija i kvalitetnija. Već nekoliko godina osjećamo kako splitskom ugostiteljskom scenom pušu neki novi vjetrovi.

bokeria-01

Restoran inspiriran slavnom barcelonskom tržnicom

Bokeria Kitchen & Wine je jedan od prvih splitskih restorana modernijeg koncepta. Smješten je u samom centru grada, u Domaldovoj ulici, na mjestu gdje se nekoć nalazila kultna željezara Mikačić. U velikom prostoru, na dvije etaže, sada se tamo može kroz cijelu godinu dobro i jesti i piti.

Restoran je inspiriran barcelonskom tržnicom La Boqueria, od tuda i njegovo ime. Ovaj restoran projekt je obitelji Bokavšek, a zamišljen je kao mjesto za uživanje u jednostavnoj, kvalitetnoj hrani i dobrim vinima.

Iako je inspiracija za restoran bila slavna tržnica, on nije španjolski restoran. Bokeria je mjesto na kojem se isprepliću naša kulinarska tradicija, suvremeni trendovi i dašak atmosfere tapas bara.

Ugođaj španjolskog tapas bara

Unutrašnjost restorana odiše upravo tim duhom. U prostoru prevladavaju tople boje i šarene pločice koje neodoljivo podsjećaju na španjolske tapas barove. Nad šankom vise pršuti i češnjak, ali ovdje se ne radi o španjolskoj pata negri već o dalmatinskom pršutu.

Velike drvene police ispunjene bocama vina pomalo podsjećaju na staru željezaru, a u središnji dio prostora krasi veliki željezni luster.

Gornja etaža je mirnija, stolovi su organizirani oko galerije s koje možete gledati u donji dio restorana, a tu su i šarmantni prozori prepuni začinskog bilja. Restoran karakteriziraju bijeli zidovi ukrašeni ilustracijama i citatima vezanim uz hranu.

Interijer je vrlo ugodan, a u vrijeme ručka je potpuno ispunjen gostima iz cijelog svijeta. Ako odlučite ručati za vrijeme turističke sezone, obavezno rezervirajte svoje mjesto.

Okusi moderne dalmatinske konobe

Gladni novih iskustava, a ponukani mahom dobrim preporukama i mi smo odlučili ručati u Bokeriji. Iako je dan bio iznimno vruć i idealan za boravak na plaži, restoran je bio krcat. Ipak, ekipa u Bokeriji se dobro nosi s gužvom, te smo vrlo brzo smješteni za miran stol na terasi u bočnoj uličici.

Odmah smo se bacili na proučavanje menija koji je koncipiran sezonski. Tu je nekoliko predjela, nekoliko mesnih jela, par ribljih i nekoliko salata. Vinska karta također je vrlo dobro koncipirana s naglaskom na domaća vina.

bokeria-06

Ručak smo odlučili započeti s janjećim kroketima u umaku od sira. Nismo pogriješili ovim odabirom. Kroketi su bili iznimno ukusni s izrazitom aromom ružmarina koja podsjeća na klasična janjeća pečenja, ali u potpuno novom ruhu. Za krokete smo izdvojili 55 kuna.

Isprobali smo i pečeni sir brie koji je poslužen uz domaće krekere, majonezu i selekciju voća. Ovo je klasično predjelo koje je u Bokeriji vrlo lijepo prezentirano, a domaći krekeri su zanimljiv dodatak jelu. Pečeni brie nas je koštao 45 kuna.

bokeria-07

Ručak smo nastavili sa zanimljivom salatom od rost beefa s kvinojom, marelicama, blanširanim bademima i medom. Riječ je o vrlo konkretnoj salati koja sasvim dobro funkcionira kao samostalan obrok. Arome su fino izbalansirane te se nadopunjuju slatke i kisele arome s aromom pečenog mesa.

Ova salata je odličan izbor za lagani ljetni ručak, a za nju smo izdvojili 75 kuna.

bokeria-08

Jelo koje nas je najviše oduševilo svakako je rižot s goveđim repom i Chateaubriand odreskom. Riječ je o rižotu s polagano kuhanim mesom koje se doslovno raspada. Okus mesa je koncentriran i izrazito aromatičan što ovaj rižot čini pravom poslasticom. Naravno, treba spomenuti da je rižot ujedno bio i kremast, a riža kuhana taman al dente. Za rižot treba izdvojiti čak 115 kn, ali s obzirom da se radi o jelu s vrlo kvalitetnim mesom smatramo cijenu opravdanom.

Također, treba spomenuti da su porcije u Bokeriji korektne, ako ne i obilate. Ovdje se ne morate bojati gladi.

Prekrasan ugođaj i odlična hrana

Na kraju možemo reći da je Bokeria ispunila naša dosta visoka očekivanja, sve preporuke su bile opravdane.

Temeljem isprobanih jela možemo pohvaliti koncept ovog restorana kao i vrlo dobro kuhanje te dobre porcije. Kada dobroj hrani pridodamo i izvrsnu, profesionalnu uslugu te predivan ambijent, Bokeria zbilja postaje mjesto kojem ćemo se rado vraćati.

Naziv: Bokeria Kitchen & Wine
Vrsta: Mediteranski restoran
Adresa: Domaldova 8, Split
Telefon: 021 355 577
Ponuda: à la carte, salate, rižota, tjestenina

Vezani članci