Jamie Oliver: Gledajte Svjetsko uz bosanske ćevape!

2014
9 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Jamie Oliver: Gledajte Svjetsko uz bosanske ćevape!

Povodom skorašnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, slavni kuhar Jamie Oliver napravio je sedam verzija tradicionalnih recepata iz sedam zemalja koje sudjeluju na prvenstvu. Među njima i bosanske ćevape

Jamie Oliver, poznati britanski kuhar kojeg smo u više navrata spominjali na našem portalu, u zadnjem broju svojeg magazina ‘Jamie’ pripremio je poslasticu za sve ljubitelje hrane i nogometa. Britanske novine The Guardian objavile su sedam recepata iz magazina, a među njima je i njegov recept za bosanske ćevape.

Ćevapi su se tako našli u društvu jela iz Južne Koreje, Kolumbije, Hondurasa, Alžira i Gane, a osnovna ideja recepata je ‘pripremiti hranu za uživanje uz TV i gledanje prvenstva’.

Recept možete pogledati ovdje, a već na prvi pogled pravi poznavatelji bosanskih ćevapa bi mogli odmahnuti rukom. Jamie tako predlaže junetinu i svinjetinu te nešto drugačiji način same pripreme. Uz bosanske ćevape predlaže i domaći ajvar te opisuje kako ga pripremiti i poslužiti uz lepinje.

jamie-oliver-cevapi

Bosanski ćevapi prema receptu Jamie Olivera. Foto: Martin Poole

Prema dostupnoj fotografiji objavljenoj na Guardianu, vidljivo je da su ćevapi J. Olivera servirani na drugačiji način te iako možda ne izgledaju kao ‘pravi’, ne sumnjamo da su itekako ukusni!

Od recepata iz drugih zemalja, tu su poznate ‘baleadas’ iz Hondurasa. Riječ je o tortiljama punjenima grahom i sirom koje se mogu brzo pripremiti i omiljeno su jelo ondašnjih stanovnika. Na meniju Alžiraca, a prema receptu Jamiea Olivera, nalazi se slatka janjetina ili kako je oni zovu ‘el ham lahlou’, dok je, primjerice, nogometna poslastica iz Južne Koreje – rezanci s povrćem.

Vezani članci