Kako napraviti originalne bosanske ćevape?

2013

Sastojci

  • 750 gr junetine
  • 250 gr ovčetine
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica vegete
  • 1 žlica papra
  • 1/2 glavice češnjaka
  • 1 žlica kajmaka
  • malo mineralne
  • MESNI SOK ZA LEPINJU:
  • proključala voda
  • malo goveđeg temeljca ili kocka
  • Vegeta
  • malo ulja
  • peršin
  • bijeli luk
  • papar
25 Siječanj 2013, Komentari: 19

Originalni bosanski ćevapi nešto je o čemu se mnogo priča među ljubiteljima mesa. Od čega se zapravo sastoje, kako se poslužuju te što ide uz njih.

Bosanski ćevapi su tema koja među ljubiteljima ovih prutića izaziva povišenje glasa i obavezni zaključak „ma što ti imaš pojma, jeo sam ja u Sarajevu…“

U hrvatskim gradovima sve je više mjesta koje se ponose „sarajevskim“, banjalučkim ili travničkim ćevapima, ali želite li sami napraviti ćevape po originalnoj bosanskoj recepturi, predlažem ovaj recept.

Priprema ćevapa:

Meso narežite na sitne komade te ga dvaput izmeljite. Češnjak usitnite tako da izađe sok (preporučujemo mikser) koji ćete potom pomiješati s mesom te dodavati začine, kajmak i mineralnu vodu. Smjesu dobro izmiješajte te ostavite na nekoliko sati u frižider.

Ćevape oblikujte ručno, na duljine između 4-12 centimetara. Pecite ih na roštilju te na kraju prelijte mesnim sokom.

Obavezni prilozi:

Lepinja ili somun
Crveni luk sitno narezan
Kajmak

U Bosni i Hercegovini ćevapi su dužine između 4 cm do 12 cm, a služe se u krušnoj lepinji odnosno somunu koje se može po želji politi posebnim mesnim sokom koji daje posebnu aromu. U Bosni se uz ćevape pije jogurt, kiselo mlijeko ili kefir.

Iako je recepata za mesne sokove više, mi vam donosimo onaj isprobani.

Priprema umaka:

Začine stavite u posudu, a zatim dodajte malo ulja. Temeljac i vodu prelijte preko toga te pustite da proključa.

Savjet više: Mesni sok možete napraviti i od pola goveđe kocke za juhu. Stavite je u 2 decilitra vode i zagrijte u mikrovalnoj na 500W 1-2 minute.

Dino Pranjić

 

Vezani članci