Burek: Kultno jelo za svačiji ukus

2013

Sastojci

  • 500g gotovih kora (debljih)
  • 250ml vode
  • 50ml ulja (maslinovo ili suncokretovo)
  • 1 žličica soli
  • Nadjev od mesa:
  • 300g miješanog mljevenog mesa
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • sol, papar
  • žlica ulja
31 Siječanj 2013, Komentari: 1

Kombinacija tijesta i mesa djeluje blagotvorno na organizam, posebice poslije nešto aktivnije noći. U nekim krajevima svijeta upravo burek preporučuju kao najbolji lijek za mamurluk!

Burek je specijalitet bosanske kuhinje preuzet iz turske kuhinje. To je pita od sitno sjeckanog ili mljevenog mesa, a postoji nekoliko vrsta pripreme bureka – motanje jufki u zvrk, slaganje jufki u redove ili slaganje tijesta u slojeve.

U Hrvatskoj  pitu od mesa, krumpira, zelja, sira, špinata i sl. također zovemo burek.

Iako postoji tvrdnja da je pravi i najbolji burek onaj s domaće razvučenim korama, mogli biste se iznenaditi rezultatom i okusom bureka pripremljenog s pažljivo odabranim gotovim korama. Donosimo recept za burek punjen mljevenim mesom s gotovim korama slaganim u slojeve.

Priprema:

Usitnite obje vrste luka. U dubljoj tavi zagrijte ulje pa dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte meso i dobro promiješajte kuhačom kako biste ga usitnili i ‘razbili’ kvržice. Posolite i dobro popaprite. Dinstajte meso na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok ne ispari voda koju je mljeveno meso otpustilo. Nadjev ostavite da se ohladi.

Za sočnost bureka je najvažnija tekućina kojom se premazuju kore. U 250ml vode otopite žličicu soli i dodajte ulje.

Od broja kora u pakiranju odvojite ukupno četiri kore koje ćete iskoristiti za dno i ‘poklopac’ bureka. Ostale kore podijelite na tri dijela.

Lagano nauljite okrugli pekač (tepsiju) i posložite tri kore tako da malo vire van iz tepsije. Svaku koru namočite mješavinom vode i ulja. Poslužite se žlicom jer kore moraju biti dobro natopljene, posebice ako su deblje. Dodajte manju količinu nadjeva od mesa pa sloj trećine kora, ali natrganih na trake ili komade. Kore poprskajte mješavinom vode i ulja.

Slažite slojeve mesnog nadjeva i kora dok ih ne potrošite. Zadnji sloj mesa prekrijte cijelom korom i preko nje preklopite kore s dna koje ste ostavili da vire preko ruba tepsije. ‘Ušuškajte’ burek i zalijte tekućinom.

Ostavite tri ili četiri žlice tekućine kojom ćete zaliti burek kad ga izvadite iz pećnice. Burek pecite u pećnici zagrijanoj na 250 stupnjeva dok ne dobije rumenu boju. Izvadite ga van iz pećnice, prelijte s par žlica mješavine tekućine i vratite oko 5 minuta z pećnicu da se zapeče.

Pečen burek izvadite iz tepsije i pustite da se ohladi do ‘jestive’ temperature.

Vezani članci