Čarobni odrezak s Mediterana

2013

Sastojci

  • svinjski odrezak 200-250g (po osobi)
  • panceta (šnita po odresku)
  • ulje
  • sol, papar
  • mediteransko aromatično bilje (kadulja, ružmarin, timijan)
28 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Čarobni odrezak s Mediterana

Svinjski odrezak okupan hvarskim mirodijama. Kad ga zagrizete, prepustite se trčanju kroz polja lavande i zaronite u najčišće more s ove strane kugle.

Odrastajući na otoku i uz oca gastro maga, većina igri na otvorenom uključivala je branje i skupljanje raznog bilja. Naravno, kao dijete niti shvaćate niti znate cijeniti važnost i veličinu činjenice da sve ono što se u svjetskoj gastronomiji cijeni suhim zlatom, raste samo od sebe, pod vašim nogama. Međutim, s godinama shvatite da prava čarolija kuhanja leži upravo u tim mirisima, mirodijama i začinima koje su nama, srećom, bogomdane.

Stoga ne čudi činjenica da većina mojih kulinarskih eksperimenata u sebi sadrži upravo te iste mirodije koje i dan danas, zajedno s ocem, berem i skupljam.

Njihova prisutnost u jelima evocira neka davna i bezbrižna djetinja vremena, a ujedno su i homage otoku i prostoru s kojeg potječem.

Današnja je svinja zato okupana hvarskim mirodijama; kada je zagrizete, prepustite se trčanju kroz polja lavande i zaronite u najčišće more s ove strane kugle. Uslast!

mediteranski_odrezak_meso

Priprema:

Svinjski odrezak našpikajte pancetom, posolite, popaprite i prekrijte mirodijama, premažite uljem i pustite ga da se marinira oko sat vremena.

Na tankom sloju ulja (tek toliko da se ne zalijepi) na grill tavi zapecite odrezak po minutu sa svake strane, da mu zatvorite pore. Prebacite ga u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 10-ak minuta na 180°C.

Pustite da odleži par minuta prije serviranja.

Priloge prilagodite sezoni; za još uvijek relativno ljetnu varijantu odaberite nešto lagano kao što je npr. salata od naribane tikvice i mrkve.

Vezani članci