Predjelo za gurmane: Carski čvarci

2014

Sastojci

  • Za čvarke:
  • carsko meso bez kosti i kože
  • kurkuma
  • kumin u prahu
  • mljevena crvena slatka paprika (po mogućnosti dimljena)
  • sol
  • šareni papar (crveni,zeleni,crni)
  • Za pjenu od jabuke i hrena:
  • jabuka
  • svježi korijen hrena
  • med
  • limun
  • sol
  • bijeli papar
  • chilli prah
  • Blini sa mladim lukom:
  • kukuruzno brašno
  • mileram
  • prašak za pecivo
  • mladi luk
  • sol
  • mlijeko
  • jaje
  • Ostalo:
  • voda
  • ulje za prženje (suncokretovo)
24 Siječanj 2014, Komentari: 1

Da čvarci mogu biti glamurozno i luksuzno predjelo poput kavijara ili zalogaja s guščjom paštetom pokazuje inovativan recept koji nam je poslao Josip Mešnjak.

Priprema:

Svinjsko carsko meso u većim komadima blanširati u posoljenoj vodi, potom dobro ocijediti, osušiti te narezati na jednake kocke (cca. 3×3 cm). Kocke mesa uvaljati u smjesu začina od crvene mljevene slatke paprike, soli, papra i kumina u prahu. Pržiti u vrućem ulju.

Oguljene jabuke narezati na kocke, hren naribati i sve zajedno kuhati u malo vode začinjene limunom, solju i medom. Procijediti, pasirati (ili usitniti dobro štapnim mikserom), po potrebi dotjerati okus chillijem u prahu, limunom i medom.

Za izradu malih palačinki, umutiti jaje, mileram, malo mlijeka, pomiješati ostale suhe sastojke (mladi luk sječen na sitne kolutove, kukuruzno brašno, malo praška za pecivo, sol) pa sjediniti sastojke i peći na suhoj teflonskoj tavi u u obliku malih blinija.

Serviranje:

Po dvije pržene kocke mesa (‘čvarka’) nabosti na drveni koktel štapić:

  1. staviti u malu shooter čašu na podlogu od pjene od jabuka uz ‘keks’ izrezan od blinija;
  2. omotati trakom blinija, pjenu od jabuke servirati u malim koktel žlicama;
  3. na mali tanjur staviti blini, na njega pjenu od jabuke, na sve nasloniti štapić sa komadićima mesa.

Garnirati rezancima od zelenog dijela mladog luka i rezancima od blinija.

Josip Mešnjak

Vezani članci