Bolje ne može: Ćevapčići u sarmi

2013

Sastojci

  • Za 15 sarmica:
  • 300g gotovih ćevapa ili ih po želji napravite sami
  • glavica svježeg kupusa otprilike 1.3 kg
  • mast, sol, papar
  • bijeli vinski ocat
  • žlica šećera
  • 2 srednje velika luka
  • 1 veća crvena paprika
  • konzerva pelata (400g)
  • svežanj peršinova lista
  • 250ml vode ili govedskog temeljca
  • kobasice i slanina po želji
  • mileram po želji
16 Siječanj 2013, Komentari: 5

Ćevapi ili sarma? Ne samo da i jedno i drugo ima svoje fanatične poklonike, nego se ljubav prema oba ta kultna jela, vrlo često može pronaći u jednoj osobi.

A to izbor i odluku čini još težom. Poigrajte se za promjenu, otklonite dilemu i spojite ih. Dok čekate da se vaše ovosezonsko zelje ukiseli, iskoristite to vrijeme i složite sarmu od svježeg kupusa i ćevapa.

Priprema:

Na masti povenite sitno sjeckani luk i papriku narezanu na tanke rezance. Kad sva tekućina ispari, dodajte usitnjene pelate i sok, pa kuhajte da se umak zgusne.

Za to vrijeme stavite kuhati vodu kojoj ste dodali po žlicu soli, šećera i bijelog octa, pa kad zakuha, dodajte čitavu glavicu kupusa kojem ste izdubili korijen. Kuhajte dok se listovi počnu odvajati i kako se koji odvoji, stavljajte ga u cjedilo. Odvojite otprilike 15-tak listova.

sarma_cevap

Kad se prohlade, odstranite ili istanjite korijen lista, pa uvijte sarmice. Slažite ih u posudu, kojoj ste dno prekrili narezanim preostalim kupusom.

Zalijte umakom od rajčice, pa vodom ili temeljcem, ali samo toliko da pokrije sarmice. Računajte na to da kupus i sam pri kuhanju otpušta tekućinu. Po želji dodajte i koju kobasu ili komadiće prošarane slanine.

Kad zakuha, polupokriveno i na umjerenoj vatri, kuhajte otprilike sat vremena ili dok se tekućina smanji na otprilike trećinu.

sarma

Nakon toga na 15 minuta do pola sata, lonac (ako se na ovo odlučite, vodite računa da sarme u samom početku, stavite kuhati u posudu koja podnosi i više temperature) možete staviti i u pećnicu na 160°C, da se sarmice lagano zapeku.

Vezani članci