Cezar salata s piletinom i dinjom

2014

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 300 g pilećih prsa
  • rimska salata (ili neka druga po izboru)
  • 100 g izdanaka mladog češnjaka, paskija
  • 350 g dinje, narezane na kockice
  • 350 g pilećih prsa, narezanih na manje komade
  • 1/3 žličice sušenog timijana
  • 150 g parmezana, na listiće
  • maslinovo ulje (za prženje)
  • pečene kockice kruha (krutoni)
  • Za umak:
  • 1 dl običnog jogurta
  • 2 žlice punomasnog kiselog vrhnja
  • 1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • svježe mljeveni crni papar i sol
  • sok ½ limuna
30 Svibanj 2014, Komentari: Comments Off on Cezar salata s piletinom i dinjom

Caesar salad ili Cezarova salata, današnji klasik među salatama, nastala je sasvim slučajno, kao i većina poznatih svjetskih jela.

Ime je dobila po talijanskom imigrantu Caesaru Cardiniju, tadašnjem vlasniku restorana u Mexicu i Americi. Kćer Rosa tvrdi kako je otac Caesar salatu osmislio 24. srpnja 1924. godine zbog nagle nestašice namirnica u restoranu. Bio je primoran iskoristiti ono što je imao pri ruci, a salata je oduševila goste u restoranu Cardinija.

Čak je i Julia Child izjavila kako je kao dijete jela Caesar salatu 1946. godine u Los Angelesu.

Salata se u pečetku sastojala od rimske salate, popečenih kockica kruha – krutona, te preljeva sačinjenog od limuna, soli, papra, maslinovog ulja, jaja te umaka Worchestershire.

Također se od 1950. godine počinju proizvoditi i gotovi Caesar umaci za salatu.

Danas postoje različite verzije ove salate, primjerice u mom slučaju, sa pečenom piletinom i dodacima raznog povrća.
Ja sam u svoju verziju salate dodala i kockice dinje te pirjane zelene izdanke mladog češnjaka tzv. paski, pici ili muda kako ga u Primorju zovemo.

cezar-salata-02

Priprema:

Zagrijte 2-3 žlice običnog maslinovog ulja pa dodajte piletinu izrezanu na komadiće, posolite i dodajte majčinu dušicu pa pržite 10-ak minuta dok piletina nije pečena.

Sastojke za umak dobro umutite.

Izdanke češnjaka narežite na sitno, s tim da dio stabljike sa zadebljanjem koji se prema vrhu stanjuje, bacite. Popržite izdanke na maslinovom ulju.

U tanjure ili zdjelice stavite očišćene listove rimske salate, zatim dodajte pečenu piletinu izrezanu na komadiće, pirjani paski, kockice svježe dinje te listiće parmezana. Prelijte salatu umakom te odmah poslužite!

Vezani članci