Char siu: Glazirano svinjsko pečenje

2016

Sastojci

  • 500 g svinjskog filea (lungića)
  • MARINADA:
  • ¾ žlice šećera
  • 1,5 žlica meda
  • 1,5 žlica hoisin umaka*
  • 1 žlica ribljeg umaka (oyster sauce)**
  • 1,5 žlica soja umaka
  • ½ žličice kineske mješavine Five Spices (pet začina)***
  • ½ žličice sezamovog ulja
  • 1 žlica ulja po izboru
  • OSTALO:
  • 200 g jasmin riže
  • sjemenke sezama
  • mladi luk
  • sol
8 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Char siu: Glazirano svinjsko pečenje

Za ovo se jelo tradicionalno koristi meso divlje svinje te se peče obješeno iznad vatre, ali mi smo za vas pripremili nešto jednostavniju verziju.

Char siu u doslovnom prijevodu znači “vilica/kuka pečenje” što dosta slikovito opisuje tradicionalnu metodu pripreme ovog jela. Dugačke trake začinjene i otkoštenje svinjetine se stavljaju na velike kuke i peku iznad roštilja/otvorene vatre ili u zatvorenoj pećnici.

U prošlosti se za pripremu ovog jela koristilo meso divlje svinje, međutim danas se koristi svinjetina, najčešće svinjska vratina ili lopatica, dijelovi koji su dobro, ali ne previše prošarani masnoćom koja mesu daje sočnost.

Nije neobično koristiti ni svinjsku potrbušinu, ako ste ljubitelj masnijih komada, no za ovaj recept smo koristili krti svinjski file koji je ovim načinom pripreme postao savršeno mekan i sočan. Iako se char siu najčešće peče iznad vatre, pećnica je dostojna zamjena iako uvijek nedostaje ona posebna aroma dima.

Lungić poslužite s rižom, kineskom tjesteninom ili u pecivu.

cahr-siu-kineska-rostilj-svinjetina-detalj

Priprema:

U lončiću izmješajte sastojke za marinadu pa ga stavite na vatru dok marinada ne zavrije. Sklonite je s vatre i pustite da se ohladi. Svinjski lungić stavite u veliku vrećicu za zamrzavanje, ulijte marinadu, istisnite zrak iz vrećice i zavežite je. Umasirajte marinadu u meso i stavite u frižider preko noći.

Sutradan izvadite meso iz frižidera i pustite ga da dosegne sobnu temperaturu prije nego ga stavite peći. Ocijedite ga od marinade, ali je sačuvajte za premazivanje.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Lungić stavite u pekač. Nije presudno, ali ako imate pekač s rešetkom, koristite njega. Meso pecite 25 minuta uz povremeno premazivanje marinadom koju ste sačuvali.

Nakon 25 minuta, na pećnici uključite program za grilanje s gornje strane. Pecite meso još 2 do 3 minute pri čemu ga obavezno premažite marinadom najmanje dva puta. Za dodatan sjaj, u ostatak marinade umiješajte žlicu meda i žličicu soja umaka pa time premažite meso u debljem sloju minutu do kraja pečenja. Pazite da ne zagori.

Meso ostavite 10 minuta da se ohladi prije nego ga režete na tanje kriške.

Poslužite s kuhanom jasmin rižom, sve posuto tostiranim sjemenkama sezama i nasjeckanim mladim lukom.

NAPOMENE:

* Hoisin umak možete napraviti sami tako da izmiješate 4 žlice sojinog umaka, 2 žlice maslaca od kikirikija, 1 žlicu meda, malo češnjaka, papra i čilija u prahu.

** Riblji umak možete kupiti u svim većim dućanima, čak i u manjim pakiranjima u obliku vrećice.

*** Five Spices je tipična kineska mješavina začina koju možete napraviti tako da pomiješate 3 žlice cimeta, 6 zvjezdastih anisa, 1,5 žličicu sjemenki komorača, 1,5 žličicu sečuanskog papra i ¾ žličice mljevenih klinčića. Mješavinu također možete kupiti u specijaliziranim dućanima začinima.

Vezani članci