Cordon bleu: Punjeni svinjski odrezak

2015

Sastojci

  • 600 g svinjskog filea
  • 200 g sira (Gaude ili Podravca)
  • 150 g šunke u ovitku
  • 3 srednje velika jaja
  • sol, papar
  • 100 g brašna
  • 200 g krušnih mrvica
  • 300 ml ulja
28 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Cordon bleu: Punjeni svinjski odrezak

Prevedeno s francuskog, Cordon bleu znači 'plava traka ili vrpca', a označava šniclu mesa punjenu sirom i/ili šunkom, paniranu u krušnim mrvicama.

Cordon bleu vuče korijene iz Švicarske gdje se počeo pripremati oko 1940. godine, a prvi put se spominje u kuharici iz 1949. godine. ‘Plava vrpca’ se u originalu priprema od svinjetine, ali postoje brojne varijacije ovog odreska pa tako i u vrsti mesa koje se koristi (teletina, piletina).

Ako tražite zasitno nedjeljno jelo koje će zadovoljiti sve članove obitelji, Cordon bleu je odličan izbor.

cordon-bleu-09

Priprema:

Svaku komad svinjskog filea razrežite i otvorite. Uklonite eventualne masnoće s ruba odreska pa ga malo istucite čekićem za meso. Svaki odrezak nadjenite šunkom i sirom po želji. Preklopite i pričvrstite suprotne krajeve čačkalicom.

Pripremite brašno i krušne mrvice u odvojenim posudama. Jaja razmutite s malo soli i papra. Uvaljajte svaki komad punjenog filea u brašno, zatim u razmućena jaja te na kraju u krušne mrvice.

Odreske pržite na laganoj vatri s obje strane do zlatno-smeđe boje. Izvadite ih na papirnati ručnik kako bi upio masnoću od pohanja pa servirajte uz prilog po želji.

Snježana Cetina, autorica gastro bloga Recepti iz moje bilježnice

Vezani članci