Napravite ćufte u umaku od vina i rajčice

2014

Sastojci

  • Za ćufte:
  • 700 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 deblja šnita starog kruha (mekani dio)
  • 2 žlice riže
  • 1 jaje
  • 4 češnja češnjaka
  • pola vezice peršina
  • sol, papar
  • žličica mješavine suhih začina
  • Ostalo:
  • ulje
  • 2 srednje glavice luka
  • 200 ml crvenog vina
  • 300 ml domaće šalše (ili konzervu pelata)
  • 300 ml vode
  • 2 žličice brašna
  • malo nasjeckanog peršina
  • začini po želji
11 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Napravite ćufte u umaku od vina i rajčice

Kao što je sarma tradicionalno zimsko jelo, a punjene paprike tradicionalno ljetno, ćufte su, ako nas pitate, omiljene tijekom cijele godine! Klasičnu izvedbu ovog klasičnog jela donosi nam gost autorica Snježana Cetina.

Mesne okruglice ili ćufte su svima drage pripremljene na razne načine – od švedskih IKEA okruglica do onih sa žara ili punjenih ljutim sirom. Za laganiji ručak odlične su i ćufte od mljevenog pilećeg mesa.

Ako ste u dilemi, uvijek posegnite za klasikom, a to su mesne okruglice u umaku od rajčice s dodatkom vina koje umaku daje punoću okusa.

cufte-detalj

Priprema:

Razmrvite mekani dio kruha u manju posudu pa ga prelijte hladnim mlijekom i ostavite da malo omekša. U međuvremenu sitno nasjeckajte peršin i češnjak. Odvojite malo peršina sa strane za umak.

U veću zdjelu raširite mljeveno meso pa mu dodajte dobro ocijeđen kruh i promiješajte. Dodajte rižu, jaje, nasjeckan peršin i češnjak pa prema vlastitom ukusu začinite solju, paprom i suhom mješavinom začina. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci proželi.

U širokoj posudi za kuhanje zagrijte malo ulja pa stavite sitno sjeckani luk da se prži. Za to vrijeme od smjese mljevenog mesa oblikujte kuglice. Neka vam ruke pritom budu vlažne.

Na dinstani luk dodajte mesne okruglice i pržite ih sa svih strana. Kad su gotove, izvadite ih van iz lonca pa u ostatak luka i umaka dodajte domaću šalšu (ili pelate) i po ukusu začinite mješavinom suhih začina.

Pustite da umak zakuha, dodajte vino pa pustite da kuha par minuta nakon čega dodajte brašno razmućeno u 100 ml vode i prethodno nasjeckan peršin. Sve dobro promiješajte pa vratite ćufte u saft. Ovisno o gustoći umaka, dodajte još 200 ml vode i sve kuhajte još 20-30 minuta.

Ćufte poslužite s rižom, pire krumpirom, tjesteninom ili palentom.

Snježana Cetina, autorica gastro bloga Recepti iz moje bilježnice

Vezani članci