Curry Bowl: Okusi Šri Lanke u srcu Zagreba

2016
3 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Curry Bowl: Okusi Šri Lanke u srcu Zagreba

Curry Bowl novootvoreni je streetfood restoran u Tkalčićevoj ulici koji nudi tradicionalna jela sa Šri Lanke.

Ovaj restorančić otvorila su dvojica braće iz tog dalekog kraja koji su se odlučili skrasiti u Zagrebu i tako obogatiti našu gastronomsku ponudu. Ako ste poput nas u vječnoj potrazi za novim okusima, ovo mjesto će vas svakako ugodno razveseliti.

Mala kvadratura, puno okusa i mirisa

Curry Bowl je smješten u malom prostoru u Tkalčićevoj ulici u kojem je nekoć bio Rocket burger bar, a sada vas ovdje, već s vrata, opija miris curryja.

Sam restoran je vrlo malen sa svega nekoliko visokih stolova te šankom pored otvorene kuhinje s kojeg možete gledati pripremu hrane. Imaju i terasu, ali ipak preporučamo rezervaciju, posebno u vrijeme ručka kada se prostor vrlo brzo popuni.

Kotthu, curry i deviled jela koja bi vas mogla naljutiti

Na meniju nema puno jela. Tu su dva predjela, nekoliko curryja i deviled jela te njihov specijalitet – kotthu. Sva jela nude se u verziji s piletinom, svinjetinom i teletinom, a tu je i vegetarijanski curry za one koji ne jedu meso.

curry-bowl-04

Degustaciju smo započeli prženom piletinom i domaćom majonezom s curryjem. Radi se o pohanim pilećim prsima narezanim na tanke trakice.

Piletina je bila odlično pripremljena te je zadržala sočnost, a korica je bila hrskava. Jako nam se svidjela i kombinacija majoneze s curryjem koja je ovom jednostavnom jelu dala egzotični štih. Za ovo jelo izdvojili smo 23 kn.

Od glavnih jela smo isprobali jelo koje je gotovo njihov zaštitni znak – kotthu. Riječ je o tradicionalnom šrilankanskom jelu koje se spravlja od mesa, povrća i naana (kruha) narezanog na trakice. Priprema ovog jela je specifična i ako ste u blizini šanka bacite pogled na kuhara dok ga priprema. Kotthu nude u verziji s piletinom, svinjetinom i teletinom.

Mi smo se odlučili za svinjetinu i nismo pogriješili jer nam se jelo jako dopalo. Kotthu se poslužuje u obliku kupole i to ga čini posebno vizualno zanimljivim. Tu je i umak koji lijepo nadopunjuje i zaokružuje jelo. Cijena kotthua se kreće od 36 do 39 kuna, ovisno o vrsti mesa koju odaberete.

Isprobali smo i jedno deviled jelo. Ovdje se radi o nekoj vrsti ljutkastog jela na žlicu s dosta pirjanog povrća. Možete birati između tri vrste mesa, a kod nas je opet u igri bila svinjetina.

Jelo se poslužuje uz puno kuhane riže i salatu od kokosa koja nam se posebno svidjela. Također treba pohvaliti lijepo obrađeno povrće koje je zadržalo boju, okus i hrskavu teksturu te mekano meso. Jedino oko čega smo bili podijeljeni kod ovog jela je količina ljutine: dok je jednome bila sasvim pristojna druga osoba (autorica ovih redaka) je smatrala da to može biti i puno žešće. Za deviled jelo treba izdvojiti 39 kuna.

Nešto mediteransko i sendvič ‘za po putu’

Osim tradicionalnih šrilankanskih specijaliteta, ovdje možete pojesti i nekoliko jela koja su klasificirana kao mediteranska. Kako smo htjeli jesti nešto novo, taj dio smo preskočili, ali svakako je dobro znati da nude nešto i za onog kompliciranog frenda koji ne jede ništa što njegova mama ne bi skuhala.

Nude još i sendviče za one kojima se baš jako žuri, no mi svakako preporučamo isprobati šrilankanska jela.

curry-bowl-desert

Deserti su jedini dio menija na kojem su pomalo zakazali – nude samo jedan dnevni desert, a za naše posjete to je bio ‘kolač’ od keksa s čokoladnim pudingom i preljevom od slatkog vrhnja. Za okorjele sladokusce ni ovo nije loše, ali bilo bi lijepo kad bi u ponudi imali nešto tradicionalnije.

Fina hrana, pristupačne cijene

Naši dojmovi glede prvog susreta s ovom kuhinjom su vrlo pozitivni, kako smo ljubitelji curryja i bogatstva začina u azijskim kuhinjama dosta smo očekivali od ovog restorana i možemo reći da nas nisu razočarali.

Curry bowl je vrlo ugodno i nepretenciozno mjesto, na odličnoj lokaciji, s dobrom hranom po pristupačnim cijenama.

Naziv: Curry Bowl
Vrsta: etnička kuhinja, fusion, street food
Adresa: Tkalčićeva 44, Zagreb
Radno vrijeme: pon-čet i nedjelja od 11 do 23 sata, petak i subota od 11 do 24 sata
Ponuda: curry, kotthu, sendviči

Vezani članci