Dagara: Meso i povrće iz zemljanog lonca

2019

Sastojci

  • 1 kg junetine od vrata ili lopatice
  • 400 g konzervirane sjeckane rajčice (ili 4-5 zrelih rajčica u sezoni)
  • 300 g mahuna (zelenih ili žutih)
  • 2 srednje velika luka
  • 2 svježe paprike babure
  • 2 velike mrkve
  • 1 korijen peršina
  • 3 stabljike celera s lišćem
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 4 srednje velika krumpira
  • 2 žličice slatke mljevene paprike
  • 4 prstohvata soli
  • malo svježe mljevenog papra
  • 50 g maslaca ili ulja
14 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Dagara: Meso i povrće iz zemljanog lonca

Dagara je jelo koje svoje korijene vuče iz susjedne nam Bosne i Hercegovine. Ime mu je dala jedna domišljata žena da bi muža spasila prijateljeve kletve, nazvavši ga po zemljanoj posudi u kojoj se tradicionalno sprema.

Jela na žlicu, odnosno jela iz jednog lonca, mnogima su rado viđen zalogaj bilo da se radi o ručku ili večeri, jer uz njih treba samo dobar komad kruha i još bolja volja za sjesti i prionuti k jelu.

Za pravu tradicionalnu, narodnu dagaru potrebna vam je duboka zemljana, glinena posuda – dagara. Ona se prije korištenja barem sat vremena dobro namoči u vodi pa tijekom pečenja otpušta svoje sokove u samo jelo. To jelu daje posebnu aromu i okus.

No ako nemate zemljanu dagaru, slobodno malo prevarite tradiciju pa ovo jelo napravite u nekoj drugoj posudi s poklopcem, točnije u onoj koju imate. Dobit ćete jednako izvrsno i ukusno jelo kojem nitko od ukućana i prijatelja neće moći odoljeti.

Osim mlade junetine, ovo jelo možete raditi i s teletinom i janjetinom. Od povrća možete dodati bilo što, ono što volite ili vam padne pod ruku. Kažu da za ovo jelo nema točnog recepta, tako da slobodno dajte mašti na volju i složite svoju omiljenu dagaru.

U sezoni svakako koristite zrele, sočne rajčice, a van nje konzerviranu sjeckanu rajčicu ili domaću ukuhanu rajčicu. Ljeti će se u ovo jelo izvrsno uklopiti mlade tikvice i patlidžani. Ako volite ljuto, dodajte i malo ljute tucane paprike.

Od masnoće se preporučuje maslac, no ako vam maslac nije pri ruci, slobodno ga zamijenite uljem.

dagara-02

Priprema:

Meso narežite na podjednake veće kockice pa ga složite u posudu koju ste podmazali maslacem ili uljem. Dodajte dva prstohvata soli te popaprite.

Luk ogulite pa ga narežite na listiće, češnjak nasjeckajte na sitno.

Mrkvu i peršin ogulite pa narežite na krupnije komade. Paprike babure prepolovite, odstranite sjemenke pa ih narežite na manje kockice. Celer narežite na ploškice, a lišće usitnite nožem. Očistite mahune pa ih narežite na manje komade (slobodno koristite i smrznute mahune).

Krumpire ogulite pa i njih narežite na podjednake komade.

Na meso složite luk i češnjak, potom dodajte mrkvu i peršin. Pospite celerom, potom dodajte papriku, na papriku složite mahune, preko mahuna stavite rajčicu i na kraju po svemu složite krumpire.

U šalici izmiješajte s vodom (oko 2 dcl) 2 žličice slatke mljevene paprike, dodajte dva prstohvata soli pa prelijte po svemu.

Zalijte vodom tako da voda dođe nešto više od polovice posude. Poklopite i stavite peći na 200°C te pecite između 2,5 i 3 sata.

Poslužite u dubokim tanjurima.

Vezani članci