×
×
Dagara: Meso i povrće iz zemljanog lonca
Recepti

Dagara: Meso i povrće iz zemljanog lonca

Dagara je jelo koje svoje korijene vuče iz susjedne nam Bosne i Hercegovine. Ime mu je dala jedna domišljata žena da bi muža spasila prijateljeve kletve, nazvavši ga po zemljanoj posudi u kojoj se tradicionalno sprema.

Jela na žlicu, odnosno jela iz jednog lonca, mnogima su rado viđen zalogaj bilo da se radi o ručku ili večeri, jer uz njih treba samo dobar komad kruha i još bolja volja za sjesti i prionuti k jelu.

Za pravu tradicionalnu, narodnu dagaru potrebna vam je duboka zemljana, glinena posuda – dagara. Ona se prije korištenja barem sat vremena dobro namoči u vodi pa tijekom pečenja otpušta svoje sokove u samo jelo. To jelu daje posebnu aromu i okus.

No ako nemate zemljanu dagaru, slobodno malo prevarite tradiciju pa ovo jelo napravite u nekoj drugoj posudi s poklopcem, točnije u onoj koju imate. Dobit ćete jednako izvrsno i ukusno jelo kojem nitko od ukućana i prijatelja neće moći odoljeti.

Osim mlade junetine, ovo jelo možete raditi i s teletinom i janjetinom. Od povrća možete dodati bilo što, ono što volite ili vam padne pod ruku. Kažu da za ovo jelo nema točnog recepta, tako da slobodno dajte mašti na volju i složite svoju omiljenu dagaru.

U sezoni svakako koristite zrele, sočne rajčice, a van nje konzerviranu sjeckanu rajčicu ili domaću ukuhanu rajčicu. Ljeti će se u ovo jelo izvrsno uklopiti mlade tikvice i patlidžani. Ako volite ljuto, dodajte i malo ljute tucane paprike.

Od masnoće se preporučuje maslac, no ako vam maslac nije pri ruci, slobodno ga zamijenite uljem.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
3 sata
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneća lopatica

Priprema:

  1. Meso narežite na podjednake veće kockice pa ga složite u posudu koju ste podmazali maslacem ili uljem. Dodajte dva prstohvata soli te popaprite.
  2. Luk ogulite pa ga narežite na listiće, češnjak nasjeckajte na sitno. Mrkvu i peršin ogulite pa narežite na krupnije komade. Paprike babure prepolovite, odstranite sjemenke pa ih narežite na manje kockice. Celer narežite na ploškice, a lišće usitnite nožem. Očistite mahune pa ih narežite na manje komade (slobodno koristite i smrznute mahune). Krumpire ogulite pa i njih narežite na podjednake komade.
  3. Na meso složite luk i češnjak, potom dodajte mrkvu i peršin. Pospite celerom, potom dodajte papriku, na papriku složite mahune, preko mahuna stavite rajčicu i na kraju po svemu složite krumpire.
  4. U šalici izmiješajte s vodom (oko 2 dcl) 2 žličice slatke mljevene paprike, dodajte dva prstohvata soli pa prelijte po svemu.
  5. Zalijte vodom tako da voda dođe nešto više od polovice posude. Poklopite i stavite peći na 200 °C te pecite između 2,5 i 3 sata.
  6. Poslužite u dubokim tanjurima.