Sastojci
- 1 kg junetine od vrata ili lopatice
- 400 g konzervirane sjeckane rajčice (ili 4-5 zrelih rajčica u sezoni)
- 300 g mahuna (zelenih ili žutih)
- 2 srednje velika luka
- 2 svježe paprike babure
- 2 velike mrkve
- 1 korijen peršina
- 3 stabljike celera s lišćem
- 5 režnjeva češnjaka
- 4 srednje velika krumpira
- 2 žličice slatke mljevene paprike
- 4 prstohvata soli
- malo svježe mljevenog papra
- 50 g maslaca ili ulja
Dagara je jelo koje svoje korijene vuče iz susjedne nam Bosne i Hercegovine. Ime mu je dala jedna domišljata žena da bi muža spasila prijateljeve kletve, nazvavši ga po zemljanoj posudi u kojoj se tradicionalno sprema.
Jela na žlicu, odnosno jela iz jednog lonca, mnogima su rado viđen zalogaj bilo da se radi o ručku ili večeri, jer uz njih treba samo dobar komad kruha i još bolja volja za sjesti i prionuti k jelu.
Za pravu tradicionalnu, narodnu dagaru potrebna vam je duboka zemljana, glinena posuda – dagara. Ona se prije korištenja barem sat vremena dobro namoči u vodi pa tijekom pečenja otpušta svoje sokove u samo jelo. To jelu daje posebnu aromu i okus.
No ako nemate zemljanu dagaru, slobodno malo prevarite tradiciju pa ovo jelo napravite u nekoj drugoj posudi s poklopcem, točnije u onoj koju imate. Dobit ćete jednako izvrsno i ukusno jelo kojem nitko od ukućana i prijatelja neće moći odoljeti.
Osim mlade junetine, ovo jelo možete raditi i s teletinom i janjetinom. Od povrća možete dodati bilo što, ono što volite ili vam padne pod ruku. Kažu da za ovo jelo nema točnog recepta, tako da slobodno dajte mašti na volju i složite svoju omiljenu dagaru.
U sezoni svakako koristite zrele, sočne rajčice, a van nje konzerviranu sjeckanu rajčicu ili domaću ukuhanu rajčicu. Ljeti će se u ovo jelo izvrsno uklopiti mlade tikvice i patlidžani. Ako volite ljuto, dodajte i malo ljute tucane paprike.
Od masnoće se preporučuje maslac, no ako vam maslac nije pri ruci, slobodno ga zamijenite uljem.
Priprema:
Meso narežite na podjednake veće kockice pa ga složite u posudu koju ste podmazali maslacem ili uljem. Dodajte dva prstohvata soli te popaprite.
Luk ogulite pa ga narežite na listiće, češnjak nasjeckajte na sitno.
Mrkvu i peršin ogulite pa narežite na krupnije komade. Paprike babure prepolovite, odstranite sjemenke pa ih narežite na manje kockice. Celer narežite na ploškice, a lišće usitnite nožem. Očistite mahune pa ih narežite na manje komade (slobodno koristite i smrznute mahune).
Krumpire ogulite pa i njih narežite na podjednake komade.
Na meso složite luk i češnjak, potom dodajte mrkvu i peršin. Pospite celerom, potom dodajte papriku, na papriku složite mahune, preko mahuna stavite rajčicu i na kraju po svemu složite krumpire.
U šalici izmiješajte s vodom (oko 2 dcl) 2 žličice slatke mljevene paprike, dodajte dva prstohvata soli pa prelijte po svemu.
Zalijte vodom tako da voda dođe nešto više od polovice posude. Poklopite i stavite peći na 200°C te pecite između 2,5 i 3 sata.
Poslužite u dubokim tanjurima.