Dagara: Meso i povrće iz zemljane posude

2014

Sastojci

  • do 1 kg junećeg mesa
  • 2 glavice luka
  • 2 paprike
  • pola korijena celera
  • 1 veći patlidžan
  • 2 mrkve krupno sječene
  • svježe mahune
  • listovi svježeg peršina
  • lovorov list
  • rajčica
  • 4 veća krumpira
  • sol, papar
  • mljevena crvena paprika
24 Studeni 2014, Komentari: Comments Off on Dagara: Meso i povrće iz zemljane posude

Dagara je dobila ime prema zemljanoj posudi u kojoj se radi. Priprema se od mesa i više raznih vrsta povrća koje se peku u pećnici do nekoliko sati.

U mojoj obitelji sve više volimo starinska jela. Ovo je jedno od njih, koje najviše prija zimi.

Recept za dagaru nije određen u gram, dapače dobro su došle varijacije s raznim vrstama povrća i začina.

dagara-detalj

 Priprema:

Junetinu narežite na krupnije kocke. Odaberite meso s nešto masnoće, dakle da nije isključivo but ili pomiješajte but i potrbušinu. Meso nasolite i posložite u zemljanu posudu koju ste prethodno namazali uljem. Na meso složite očišćeno i krupno narezano povrće. Stavite list celera, par listova peršina i dva lovorova lista.

Ako imate svježu rajčicu, narežite je. Ja sam koristila kuhanu od ljetos. Preko svega posložite narezane krumpire. Sve posolite i popaprite.

U čaši vode razmutite žličicu crvene mljevene paprike i zalijte povrće i meso tako da tekućina bude skoro do visine krumpira.

Zemljanu posudu poklopite i pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko dva do tri sata.

Branka Dujić

Vezani članci