Divas: Osebujno mjesto za dobar gablec

2017
20 Siječanj 2017, Komentari: Komentari isključeni za Divas: Osebujno mjesto za dobar gablec

Iako kratak, jelovnik s domaćim i internacionalnim jelima kreira dovoljno široku ponudu koja pruža zanimljiv izbor za svakodnevni ručak.

[EDIT]: Bistro Divas je trajno prestao s radom.

Bistro Divas nevelik je lokal u Martićevoj ulici i jedan je od novijih na zagrebačkoj gastronomskoj sceni – otvoreni su tek nešto duže od godine dana.

divas-01

Interijerom kojeg je dizajnirao arhitekt Martin Pohl, a kojeg u Divasu redovito nadograđuju različitim (i duhovitim) umjetničkim instalacijama, svakako je jedan od zabavnijih i osebujnijih restoranskih prostora koje možete posjetiti u širem centru grada.

I time smo riješili prvi preduvjet da bi se u bistrou Divas osjećali ugodno. Zanimljiviji dio nam je ipak jelovnik.

Kratak meni zavidne širine

Lista nije dugačka, na dan kad smo ga posjetili, nudili su tek šest-sedam dnevnih jela, no, i kratkim menijem uspjeli su postići određenu širinu.

Mogli smo, naime, birati između telećeg odreska, pilećeg ili vegetarijanskog woka, purećeg filea, tuna steaka i falafela, što smatramo dosta dobrim odabirom jela za lokal koji je primarno orijentiran na naprednije gablece.

divas-05

Kao i obično, držali smo se mesnih jela pa je prvo “pao” wok s piletinom. Prilično veliku porciju noodlesa s mesom upotpunili su kikiriki, kukuruz, tikvice, ljubičasti i zeleni kupus i luk. Okusi su bili dobro uštimani i cijelo jelo je ostavilo dojam gableca koji će vas opustiti kad se odvojite od uredskog stola (pogled kroz prozor prema malom parku u Martićevoj dolazi kao bonus).

Cijena jela je 55 kuna, a porcija je i više nego konkretna.

U Divasu vole jela iz woka i vjerojatno ćete ih uvijek pronaći na meniju, a igranje sa stranim kuhinjama i začinima nije im nepoznato. No, to ne znači da ćete biti oštećeni na lokal-patriotskoj osnovi, dapače. Na formalnom sezonskom meniju u ponudi su i kobasice s krumpirom i kiselim zeljem, kojih, nažalost, nije bilo taj dan kada smo mi došli na ručak.

Zato smo odlučili ne propustiti teleći zagrebački odrezak s pire krumpirom posutim crnim sezamom (75 kn). Teletina je bila mekana, punjenje sočno, sir se lijepo topio, a korica je hrskala taman kako i treba. Uz jelo je bio poslužen i umak nalik na tartar, ali puno blažeg okusa i dobro je pasao uz meso.

Treće jelo bio je pureći file s ružmarinom omotan slaninom (59 kn). Pureći file ni inače nije posebno dojmljiv komad mesa i teško je izbjeći dojam suhoće. Tome je donekle pomogla slanina, no, okus ružmarina nadjačao je cijelu priču. Ipak, jelo nije bilo sasvim neuspješno, a meso su pratile gljive u umaku od (izražene) gorgonzole.

divas-09

U ponudi su hrvatska vina koja toče na čaše (1,5 dl!) i nekoliko dobrih craft piva. Ručak nas je koštao nešto manje od 250 kn, a uz glavna jela, u tu su cijenu uključena i dva pića i dvije kave kojima smo završili posjet Divasu.

Imali smo sreće, bio je topao dan i nije padala kiša pa smo kavu popili na otvorenom, ispred lokala. Zgodna lokacija za one trenutke kada trebate odmor od hektičnog dana.

Naziv: Bistro Divas
Vrsta: bistro
Adresa: Martićeva ulica 14 F, Zagreb
Radno vrijeme: pon-sub od 10 do 18 sati, nedjeljom zatvoreno
Telefon: 01 4579 390
Ponuda: internacionalna i domaća kuhinja, mesna, riblja i vegetarijanska jela

Vezani članci