Dolce garbo: Moderna verzija splitskog klasika

2013

Sastojci

  • 300g jetrice
  • 3-4 crvena luka srednje veličine
  • 2 mrkve
  • 1 velika paprika
  • 1 tikvica
  • 1dl bijelog vina
  • 1dl prošeka
  • začini (sol, papar, origano, mažuran, timijan)
25 Siječanj 2013, Komentari: 3

Željezo je ključno za vaše zdravlje. U velikim količinama sadrži ih jetrica. No, osim da je grillate, evo ideje i kako je pripremiti nešto drugačije.

Još uvijek se plastično sjećam scene majke kako s tanjurom i vilicom trči za mnom oko kuće, pokušavajući mi objasniti kako je željezo vrlo važno za moje još nerazvijeno biće, te kako me svim silama, tehnikama i metodama pokušava natjerati da otvorim usta i progutam bar zalogaj jetrice.

Kako mi je, tamo negdje u dvadesetoj, dosadilo trčati i bježati od jetre (a i mama se nešto malo usporila pa više nije bilo fora), odlučila sam se uhvatiti u koštac sa strahovima i predrasudama, te nekim, mom nepcu prihvatljivim okusom, ubaciti tu poslasticu u svoju regularnu prehranu.

Osim jednostavnog načina grillanja jetrica, uvijek rado biram sljedeći recept jer je em jednostavan, em ‘u šugu’ (ja sam jedna od onih koja preferira jela ‘na žlicu’).

Ovaj je recept moja verzija popularnog i tradicionalnog ‘dolce garbo’ stila, ali puno blaža i ‘laganija’ od originala.
Uživajte u današnjoj dozi željeza!

Priprema:

Očistite povrće (tikvici ne morate skidati koru) i narežite ga na prutiće (tzv. Julienne cut/style). Jetricu također narežite na prutiće, odnosno trakice.

U dubokoj tavi ili woku, na malo maslinovog ulja prodinstajte nasjeckani luk. Dodajte mrkvu, okrenite je par puta, isto učinite s paprikom, pa na kraju i s tikvicom. Povrće ne trebate dugo dinstati, slobodno neka bude polusirovo na kraju.

dolce_garbo

Dodajte jetricu, kratko prodinstajte (njoj ne treba puno, dovoljno ju je jednom okrenuti u ovoj fazi), začinite te podlijte s vinom i prošekom. Smanjite vatru i ostavite da se krčka dok se tekućina ne reducira na željenu gustoću.

Vezani članci