Otkrivena alga koja ima okus kao - slanina!

2015
Volim meso Volim meso

10 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Otkrivena alga koja ima okus kao – slanina!

Dulse alga raste nevjerojatnom brzinom, obiluje proteinima i pržena ima okus, ni manje ni više, nego na slaninu.

Dulse prirodno raste duž obale Pacifičkog i Atlantskog oceana gdje se bere, a potom suši i prodaje – pola kilograma za vrtoglavih 600 kuna. U suhom obliku, ova alga se koristi kao dodatak prehrani ili kao kulinarska namirnica.

Chris Langdon i tim znanstvenika s državnog sveučilišta u Oregonu stvorili su i patentirali novu vrstu dulse alge koja izgleda poput prozirne salate crvene boje te obiluje mineralima, vitaminima i antioksidansima.

dulse-alga-slanina

Dulse je superhrana. Sadrži dvostruko više nutrijenata nego kelj, a nova vrsta se može i uzgajati. U sirovom obliku, ova alga je svježeg, “morskog” okusa no pržena na tavi, dulse dobiva intenzivan okus prožet aromom dima – veoma sličan okusu slanine.

Osim pržena, ova alga odlično funkcionira kao dressing za salate i u obliku rižinih krekera.

dulse-alga-salata

U zemljama sjeverne Europe, dulse se konzumira već desetljećima u obliku praha koji se dodaje smoothijima ili suhih listića koji se dodaju određenim jelima.

Za vegetarijance i vegane kojima nedostaje okus slanine, preporuča se da isprže suhe listove ove alge na srednje jakoj vatri dok ne postanu hrskavi, a zatim ih dodaju u sendvič ili salatu.

Za sve ostale, tu je dobra, stara slanina.

Foto: Stephen Ward/Oregon State University

Vezani članci