2013

Sastojci

  • 1.3kg svinjske lopatice (narezane na 3 ili 4 debele trake)
  • 2 šlice ulja od kikirikija
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 3 žlice suhog šerija
  • komad svježeg đumbira (oko 3 cm)
  • 3 - 4 zvijezde anisa
  • 3 mala ili 1 velika suha čili papričica
  • 2 štapića cimeta
  • 1/4 šalice soja umaka
  • 7 režnjeva češnjaka
  • 6 suhih shiitake gljiva
  • 25dkg oguljenih kestena
13 Siječanj 2013, Komentari: 1

Svinjetina se savršeno slaže s bogatim okusom kestenja i pomalo slatkastim umakom karmeliziranog šećera, anisa, cimeta i đumbira. Sušene čili papričice daju okusu dubinu, nikako ljutinu.

Ovo jelo izuzetno intenzivnog okusa priprema se kineskom kulinarskom tehnikom koja se zove ‘crveno kuhanje’, a odnosi se na klasično višesatno pirjanje u začinjenoj tekućini. Gotovo jelo (meso i umak i kojem se kuhalo) je karakteristične crveno – smeđe boje.

Na ovaj način se pripremaju masniji dijelovi svinjetine zajedno s ostalim sastojcima kao što su bijeli luk, shiitake gljive i kestenje.

Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u tavi i prepržite svinjetinu s obje strane. Uklonite je iz tave, stavite na tanjur i prekrijte folijom kako bi ostala topla.

Odlijte malo ulja iz tave, smanjite vatru i dodajte smeđi šećer te miješajte sve dok se ne istopi i zavrije. Miješajte sve dok se otopljeni šećer ne pretvori u bogatu smeđu karamelu. Ulijte šeri i pustite da zavrije.

Vratite svinjetinu u tavu i ulijte vode toliko da gotovo prekrije svinjetinu te dodajte češnjak, narezani đumbir, narezane shiitake gljive, anis, čili papričice i cimet. Pustite da zavrije, a zatim potpuno smanjite vatru, poklopite tavu i pustite da lagano kuha.

Pirjajte svinjetinu sat i pol vremena, a potom dodajte oguljeno kestenje te kuhajte još 30 minuta, dok svinjetina nije posve mekana.

Izvadite svinjetinu iz umaka i pojačajte vatru kako bi se umak reducirao i zgusnuo.

Narezanu svinjetinu posložite na tanjur te prelijte umakom i kestenjem.

Vezani članci