×
×
Ekspres lonac: Savjeti za kuhanje pod pritiskom
Mesne lekcije

Ekspres lonac: Savjeti za kuhanje pod pritiskom

Ekspres lonac štedi vrijeme, omogućava kuhanje bez dodavanja suvišnih masnoća i začina te čuva okuse. Kako ga (ispravno) koristiti i bez straha, pročitajte u članku.

Od svih mogućih kuhinjskih uređaja, pomagala i naprava kojima smo napunili svoje osobne gastro kutke, malo koji kod povećeg dijela populacije i to obično onog muškog, izaziva iskreni strah, kao što to polazi za rukom ekspres loncu.

Ekspres lonac štedi vrijeme, omogućava kuhanje bez dodavanja suvišnih masnoća i začina i čuva okuse.

Ako poštujete pravila upotrebe, kao što uostalom, pretpostavljam činite i sa svim drugim napravama, ne predstavlja opasnost.

Anatomija ekspres lonca

Riječ je o loncu od nehrđajućeg čelika sa debelim dnom i poklopcem opremljenim gumenom brtvom i sigurnosnim ventilom.

Brtva u trenutku kad je u loncu postignuta temperatura vrenja i viša, tijesno naliježe na lonac i onemogućava curenje sadržaja. Ventil kontrolirano ispušta manje količine pare. To sprečava da temperatura, a time i tlak u loncu, poraste preko dozvoljene granice koja se penje do 110-120°C. Ventil tako sprječava svaku mogućnost eksplozije, što je najčešći razlog straha od korištenja ekspres lonca.

Pritom ekspres lonac ispušta pištav zvuk koji može izazivati nelagodu i osjećaj da će svaki čas nešto eksplodirati. Ako njime ispravno rukujete, to se neće dogoditi. Kod današnjih lonaca, pištanje je svedeno na najmanju moguću mjeru. Lonci koje trenutno koristim osjetno su tiši od onih kojih se sjećam iz djetinjstva.

Kod baratanja i održavanja takvog lonca, izuzetno je važno voditi računa o tome da je ventil uvijek dobro očišćen i ispravno postavljen, da je dobro postavljena gumena brtva i da u lonac niste stavili previše ili premalo tekućine.

ekspres-lonac-savjeti-02

Kako ispravno koristiti ekspres lonac

Razina tekućina nikada ne bi smjela prijeći 2/3 sadržaja lonca. Vodite računa da hrana koje ste stavili pri kuhanju (meso i povrće) ispuste određenu količinu tekućine, pa uvijek radije stavite nešto manje, nego da pretjerate. Minimum tekućine, pogotovo kod većih lonaca, ne bi smio biti ispod 200-300 ml.

Isto tako, a čula sam i takvih priča, nemojte pokušavati silom pritiskati ventil, odnosno bilo čime sprječavati iskakanje “pipca” (obično crveno označenog) na vrhu ventila.

Svojim iskakanjem “pipac” daje do znanja da je u loncu postignuta temperatura potrebna za ispravno kuhanje. Nakon toga ventil počinje ispuštati suvišnu paru što nam daje do znanja intenzivnim piskom.

Temperaturu štednjaka tada smanjujete, u pravilu, na najmanje dok ne postignete jednoličan zvuk piska i sasvim lagano, jednolično ispuštanje pare kroz ventil. Od toga trenutka mjerite vrijeme kuhanja.

Ako ste stavili previše tekućine i/ili niste smanjili temperaturu, ventil bi mogao odlučiti ispustiti višak, ali ne samo kao paru nego i kao tekućinu, a vi i vaša kuhinja biste se mogli naći okupani sadržajem lonca.

Ispust ventila uvijek držite okrenutim od sebe, prema zidu. Ako vam se slična situacija dogodi, a vjerujte, događalo se i najboljima, lonac (i dalje ispustom ventila okrenutim od sebe) stavite u sudoper pod mlaz hladne vode. To će gotovo u trenu rezultirati smanjenjem temperature i prestankom izbacivanja tekućine.

Želim prekinuti kuhanje u loncu. Što sad?

Istim sistemom se poslužite i kad je isteklo vrijeme potrebno da se hrana u loncu skuha do željenog, čime prekidate kuhanje i omogućavate otvaranje lonca.

Ostavljanjem lonca pod pritiskom i nakon isključivanja štednjaka, ali čekanjem da pipac sam padne i oslobodi poklopac, produžavate vrijeme kuhanja. Tekućina u loncu i dalje kuha pa se time poslužite kod jela koja je potrebno duže kuhati, ali 10-15 minuta ranije nego što pretpostavljate da je jelo kuhano, ugasite štednjak.

ekspres-lonac-savjeti-03

Više lonaca, jedan poklopac

Svaki lonac je opremljen uputama za rukovanje koje sadrže i tablice o dužini i načinu kuhanja pojedinih jela i namirnica. To će vam u početku biti od velike koristi. S vremenom ćete sami znati procijeniti koliko tekućine morate staviti u lonac i koliko dugo nakon što vam je lonac dao do znanja da je potrebna temperatura postignuta, trebate kuhati.

Ako se tek spremate investirati u ekspres lonac, moj savjet bi uvijek bio uložiti koju kunu više u ekspres lonce provjerenih i iskušanih proizvođača.

Ekspres lonci se pojavljuju u više veličina. Ako ste u mogućnosti, uz veliki višelitreni lonac neophodan za kuhanje juha, variva i većih komada mesa, uložite i u kupnju manjeg, nižeg, svojevrsne ekspres tave.

U pravilu svim loncima istog proizvođača odgovara isti poklopac. Kupite više lonaca, a samo jedan poklopac s ventilom. Istrošene i neispravne ventile i gume u poklopcima moguće je kupiti odvojeno i po potrebi zamijeniti.

Sam lonac je izuzetno dugovječan, tako da je investicija u ekspres lonac, investicija za cijeli život.

Što kuhati u ekspres loncu

Velike višelitrene lonce koristite za juhe, pogotovo govedsku. Upravo je nemjerljivo bolja, intenzivnije arome, a meso daleko mekše i prije skuhano nego što bi to ikad bilo kuhano na klasičan način.

Ekspres lonac će vam skratiti vrijeme potrebno da skuhate grah, pogotovo onaj koji ste zaboravili namočiti. U njemu možete kuhati uskršnje plećke i šunkice.

Izbjegavajte u ekspres loncu kuhati namirnice koje imaju tendenciju izrazitog upijanja tekućina, poput riže, tijesta, kukuruzne krupice, griza, ječma, osim ako doista niste u stanju ispravno procijeniti količinu tekućine koju morate dodati u odnosu na količinu namirnice koju kuhate i vrijeme kuhanja.

Priprema dječje hrane u ekspres loncu

Ekspres lonac mi se pokazao odličan u trenutku kad je trebalo kuhati za dijete koje tek prelazi na ozbiljnu hranu i za nas odrasle, a da se pritom ne kuha dvostruko.

Hrana se u ekspres loncu prvenstveno kuha i to uglavnom u vodi i bez začina. Pritom uslijed temperature ispusti gotovo svu masnoću pa time dobijete meso prikladno za dječju prehranu.

Piletinu bih zajedno sa kožicom pokrila sa dva prsta vode i kuhala 10-15 minuta što je bilo dovoljno da potpuno omekša i da se može propasirati u dječju hranu. Uz piletinu se može odmah staviti i krumpir narezan na veće komade, ali u tom slučaju dodajete i nešto više tekućine.

Nakon što je odvojeno meso i krumpir za dijete, preostalo meso i krumpire bih posolila i/ili začinila prema želji i ostavila da sva suvišna tekućina ispari i da se i meso i krumpiri lagano zapeku i dobiju koricu. Za to ne treba više od desetak minuta, a dobila bih istovremeno izuzetno mekano i sočno, a ipak zapečeno meso.