Enchilade s pikantnom piletinom i kefirom

2016

Sastojci

  • Za 6 piadina:
  • 350 g pšeničnog brašna cjelovitog zrna
  • ⅓ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice kurkume u prahu
  • 2 žlice svinjske masti
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • ⅓ žličice soli
  • oko 100 ml tople vode (ili mlijeka, piadina će bit mekša)
  • ZA NADJEV:
  • 350 g piletine
  • 3 dl pasirane rajčice
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 dl ekstra djevičasnkog maslinovog ulja
  • ½ žličice kurkume
  • sol i svježe mljeveni obični ili sečuanski papar
  • prstohvat ljute papričice
  • 1 vezica peršina
  • 1 žličica sušene slatke paprike
  • 2 dl povrtnog temeljca
  • 4 dl kefira
  • 100 g svježeg sira
  • 100 g parmezana
  • 50 g sira edamer
25 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Enchilade s pikantnom piletinom i kefirom

Kad se u pećnici spoje talijanska piadina i pikantan nadjev za meksičke enchilade, rezultat je uzvik sreće i prazan tanjur. Nemojte nam vjerovati na riječ.

Enchilade su meksičke tortilje punjene najčešće piletinom kuhanom u bogatom umaku od rajčice i ljute papričice te zatim zapečene u pećnici. Riječ enchilar na španjolskom znači “napuniti čilijem” pa otuda ime ovom bogatom jelu.

Budući da volim sama pripremati tortilje i slične krušaste delicije, odlučila sam pripremiti posebnu vrstu talijanskih tortilja tzv. piadina romagnola koja se priprema s dodatkom maslinovog ulja i svinjske masti, a potječe još iz doba Rimljana.

Toplo preporučam ovu kombinaciju talijanskih tortilja i jednog od najpoznatijih meksičkih jela.

enchilade-s-piletinom-kefirom-01

Priprema piadina:

Od svih sastojaka umijesite mekano tijesto te ga podijelite na 6 komada. Svaki komad razvaljajte vrlo tanko.

Tavu sa neprijanjajućim dnom ugrijte pa svaku piadinu pecite “na suho” oko 2 minute. Svaku pečenu piadinu zarolajte odmah u palačinku te pokrijte krpom dok ih sve ne ispečete.

Priprema nadjeva:

Piletinu narežite na sitne komade. Začinite solju, kurkumom i paprom te pecite na malo maslinovog ulja dok ne bude pečeno.

Pečenu piletinu stavite na stranu te u istu tavu dodajte još maslinovog ulja, narezani luk i sve ostale začine. Pirjajte oko 5 minuta, pa dodajte češnjak da se zapeče u tavi. Odmah dodajte pasiranu rajčicu te kuhajte 10 minuta.

Pečenu piletinu usitnite u manje komade te dodajte u umak od rajčice, kuhajte sve zajedno još 5 minuta i na kraju dodajte ½ vezice narezanog peršina.

Pećnicu ugrijte na 200°C.

enchilade-s-piletinom-kefirom-02

Tortilje odrolajte, umočite svaku u umak da malo omekšaju te ih napunite nadjevom. Punjene tortilje slažite u vatrostalnu posudu. Zalijte ih povrtnim temeljcem.

Pomiješajte 2 dl kefira sa svježim sirom, solju i paprom te prelijte preko tortilja. Na vrh dodajte još naribani parmezan i edamer te pecite u pećnici 15-20 minuta dok tortilje ne uhvate boju.

Servirajte tortilje s kefirom i svježe narezanim peršinom.

Vezani članci