Faširanci (polpete) na portugalski način

2014

Sastojci

  • Faširanci za 5 osoba:
  • 400g mljevene teletine ili junetine
  • 400g mljevenog svinjskog mesa
  • 3 glavice ljubičastog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žumanjka
  • 5 rajčica ili pelata
  • peršin
  • timijan
  • lovor
  • kajenski papar
  • sol
  • ulje
  • Za rižu na kreolski:
  • riža dugog zrna
  • rajčica ili pelati
  • paprika (crvena ili neka druga vrsta)
  • crveni luk
  • korijander
  • cimet
  • kajenski papar
  • sol, ulje
21 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Faširanci (polpete) na portugalski način

Nije riba sve što "sja" u Portugalu! Na njihovim ćete stolovima pronaći razne i neobične mesne kombinacije te bogatstvo začina!

Kad netko spomene Portugal i hranu, odmah se sjetite bakalara i ribljih specijaliteta. Ali Portugal nije poznat samo po dobroj ribi! Utjecaj susjedne Španjolske, a posebno Maroka na jugu dao je portugalskoj kuhinji poseban šmek, pogotovo kad je u pitanju meso i upotreba niza aromatičnih začina.

Upravo ta eklektičnost sjevera (svinjsko i juneće meso) i juga (začini – cimet, korijander) od ovog jednostavnog jela radi pravi mali specijalitet.

riza-na-kreolski-nacin

Uz portuglaske polepete poslužite rižu kuhanu na kreolski način.

Priprema:

Posolite i popaprite mljeveno meso, dodajte žumanjke i sitno sjeckani peršin i dvije glavice sjeckanog luka. Dobro promješajte i oblikujte šnicle. Pržite na vrućem ulju.

Kad porumene, dodajte protisnuti češnjak i ostatak luka (jedna glavica). Kad luk poprimi zlatnu boju dodajte očišćenu i oljuštenu rajčicu, lovor i timijan. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta dok se umak ne zgusne. Nakon kuhanja faširance pospite sviježe sjeckanim peršinom.

Poslužite s rižom kuhanom na kreolski način. Kreolsko kulinarstvo mješavina je francuskog, španjolskog, karipskog i afričkog kulinarstva pa nije ni čudo da je popularno u Portugalu.

Rižu skuhajte u vodi, iscjedite i stavite sa strane. Na ulju ispržite crveni luk, dodate mu sitnije sjeckanu crvenu papriku (mogu i druge vrste) i očišćenu rajčicu ili pelate. Pržite dok tekućina iz povrća ne ishlapi. Dodajte kuhanu rižu, sol, kajenski papar, te malo samljevenog korijandera i cimeta. Sve dobro promješajte i još malo popržite.

Servirajte uz faširance i dobar tek!

Vezani članci