Filmsko jelo: Napravite Garfield lazanje

2013

Sastojci

  • 450g junećeg ili miješanog mljevenog mesa
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica
  • 150g koncentrata rajčice
  • 150g pasirane rajčice
  • 2 žličice šećera
  • 1 manja mrkva
  • 1/2 stabljike celera
  • 1 manji crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 400ml vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2dl crvenog vina
  • začini (sol, papar, peršin, bosiljak)
  • ZA BIJELI UMAK:
  • 350g mozzarelle
  • 300g ricotta sira
  • 150g naribanog parmezana
  • 1l mlijeka
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 30g maslaca
  • sol, papar
  • prstohvat naribanog muškatnog oraščića
  • 1 pakiranje listova za lazanje
23 Siječanj 2013, Komentari: 2

Jedan je poznati strip i crtić, kojeg smo svi obožavali pratiti, proslavio jedno talijansko jelo. Spomenuti lazanje, a ne sjetiti se proždrljivog mačka Garfielda gotovo je pa nemoguće.

Seriju filmskih, poznatih jela koja ćemo vam predstaviti na portalu Volim meso, započinjemo jednim od najpoznatijih jela iz popularnih stripova i crtanih filmova. Mačak Garfield više od ičega na svijetu volio je jesti lazanje, pa je danas gotovo nemoguće spomenuti tog svima omiljenog lika, bez da se ne sjetimo njegove silne ljubavi prema jednostavnom, ali izuzetno ukusnom jelu.

Pričamo, naravno, o lazanjama. Ove o kojima danas pišemo su klasične, talijanske lazanje za čiju pripremu treba nešto više vremena od onih koje ćete samo podgrijati u mikrovalnoj pećnici. Ali, vaš će se trud itekako isplatiti.

Uživajte!

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Najprije izradite bešamel umak. Stavite lonac na srednje jaku vatru i otopite maslac. U posve otopljeni maslac dodajte brašno i miješajte metlicom dok masa nije posve glatka, otprilike 2 minute. Postupno ulijevajte mlijeko neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Nastavite kuhati umak miješajući oko 10 minuta, odnosno dok umak nije postao gust i kremast. Maknite lonac s vatre i naribajte malo muškatnog oraščića u umak, dodajte sol, promiješajte te poklopite.

Nasjeckajte crveni luk, mrkvu i celer te protisnuti češnjak. Zagrijte tavu za dinstanje, premažite ga maslinovim ujlem pa dodajte povrće i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte mljeveno meso i pirjajte dok meso ne promijeni boju. Ulijte crveno vino i pustite da se prija dok tekućina ne ispari, a potom dodajte rajčicu i vodu, začinite solju, paprom, šećerom i ostalim začinima (po ukusu) te pustite da se kuha na laganoj vatri. Povremeno promiješajte umak.

U posebnoj posudi pomiješajte ricotta sir i jaja te začinite solju i paprom. Mozzarellu grubo narežite ili natrgajte rukama.

Kalup za pečenje premažite maslacom. Kore za lazanje pripremite prema uputama proizvođača. Naime, neke je potrebno kratko prokuhati, neke ne, a možete se odlučiti i za sviježu verziju kora koje možete zamijesiti sami ili kupiti u većim trgovinama.

Dno kalupa premažite bijelim umakom, a preko njega složite kore. Preko njih rasporedite sav riccota sir i sloj mesnog umaka. Dalje slažite sloj kora, mesa, mozzarelle, bijelog umaka pa opet kore. Završne sloj kora premažite bijelim umakom, posložite preostalu mozzarellu i naribani parmezan.

Kalup prekrijte folijom i stavite peći oko 25 minuta. Uklonite foliju i pecite lazanje još dvadesetak minuta dok ne dobiju finu koru.

 

Vezani članci