×
×
Filmsko jelo: Junetina u umaku od ružinih latica
Iz pećnice

Filmsko jelo: Junetina u umaku od ružinih latica

Novi recept u našoj rubrici filmskih jela stiže iz klasika ‘Kao voda za čokoladu’. U duhu latinske Amerike, uz junetinu, tu su i latice ruža kako bi okus bio bolji, a dramatičnost veća.

“Kao voda za čokoladu” je film prožet mirisima starog Meksika, rigoroznim tradicionalizmom vođenim hladnom glavom umjesto srcem, agonijom nemoguće ljubavi čiju bol osjetite duboko u koštanoj srži, a čiju nostalgiju, čežnju i pasiju osjetite na nepcu dok vizualizirate jela koja klize niz grlo glavnih protagonista.

Zavodljive gastronomske kreacije koje spravlja nesretna zvijezda priče, spisateljica Laura Esquivel podijelila je u 12 sekcija, odnosno mjeseci, prateći važne životne događaje protagonista ove fantastične priče.

Zamislite da ste zaljubljeni, da volite najčišće, najiskrenije, s toliko čežnje i žudnje da bar jednom osjetite cjelinu ljubavi dva bića i tijela…voljena osoba je tu pred vama, ali vaše su ruke vezane, kao i jezik.

Zamislite da je hrana jedini medij kojim se možete obratiti voljenoj osobi. O čemu ćete mu pričati, kako ćete mu ući u srce i nastaniti se tamo zauvijek, kojim okusima ćete mu kliznuti niz grlo u samu srž bića?

Kad malo bolje razmislim, mislim da je upravo Laura ovim filmom probudila u meni tu posebnu domenu kuhanja, rezerviranu za najkreativnije trenutke kojima se trudite ne impresionirati već zavesti, odnosno pokazati ljubav.

Napomena: Sve ruže su jestive. Ako baš nikako ne možete nabaviti organski uzgojene (odnosno ako ih nemate u vrtu), od jednog ovakvog jela s ružama ‘sumnjivog porijekla’ neće vam biti ništa.

Originalno jelo: Prepelice u umaku od ružinih latica
Izvor inspiracije: Like Water for Chocolate: A Novel in Monthly Installments with Recipes, Romances, and Home Remedies by Laura Esquivel

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći but

Priprema:

  1. Junetinu koju ste marinirali večer prije (sol, papar, malo maslinovog ulja) sa svih strana naglo zapržite na tavi, na žlici maslaca, kako biste joj zatvorili pore.
  2. Prebacite u zagrijanu pećnicu te pecite minimalno sat vremena na 150 °C. Kad je nakon pola sata okrenete, prekrijte je alu folijom kako bi spriječili isparavanje sokova. Pečeno meso narežite na šnite te ga ostavite da 'pliva' u sokovima koje je ispustilo.
  3. Ružama skinite peteljke te ih zajedno s anisom dobro usitnite u mužaru (ukoliko nemate mužar, poslužite se bilo kakvim multipraktikom/blenderom).
  4. Na vrućoj tavi zagrijte kestene dok ne popucaju. Očistite ih i skuhajte, zatim ih dobro zgnječite (u pire).
  5. Sitno nasjeckan češnjak pržite na maslacu dok ne postane proziran, dodajte pire od kestena, med, ruže s anisom, narančin sok i nasjeckan ostatak narančine pulpe, posolite i kuhajte par minuta dok se sastojci ne sjedine.
  6. Originalni recept sugerira procijediti umak kroz fino sito, dodati esenciju ruže, te time premazati prepelice. Međutim, kako ne volim ostatke u kuhinji, ja sam umak jednostavno propasirala/izmiksala te mu dodala esenciju ruže kao final touch. Tim postupkom sam riskirala da umak bude malo gušći, međutim problem sam riješila dodavanjem soka od pečenja koje je na kraju umak samo dodatno obogatilo okusom.
  7. Jelo se servira na način da meso premažete umakom, pustite ga da odmori 10-ak minuta, puštajući arome da prožmu meso, te servirate posuto laticama ruže.